Entrevista amb el regidor de Fires, Serveis Generals, Activitats, Comunicació i Atenció al Ciutadà de l’Ajuntament de Manacor
Les darreres eleccions municipals del passat mes de maig han provocat canvis en alguns ajuntaments del Pla, el Llevant i el Migjorn. En aquest cas, Manacor no ha estat una excepció. Una majoria progressista formada per Més per Mallorca – Esquerra, PSIB– PSOE i Unides Podem ha fet possible un canvi de govern en el Consistori de la capital del Llevant. Encetam una roda d’entrevistes amb els nous responsables polítics per tal de conèixer les seves intencions polítiques i de gestió de cara a aquests pròxims 4 anys que tenen per endavant. I ho feim amb el nou regidor de Fires, Serveis Generals, Activitats, Comunicació i Atenció al Ciutadà de l’Ajuntament de Manacor, Carles Grimalt. Manejarà moltes àrees de govern, algunes d’elles prou importants, i molt diverses. Volem saber quines són les seves intencions per cadascuna d’aquestes responsabilitats.
P.: En matèria de fires, què t’has trobat i quins són els teus plans en aquesta matèria?
R.: Està clar que les fires, sobretot les tradicionals, les de tota la vida, ja fa anys que estan en decadència. Personalment, crec que hem d’intentar donar-lis una volta de fulla i s’ha de pensar una altra manera de dur-les endavant i molt més a un municipi en què enllaçam unes fires amb les altres (Fires i Festes de Primavera, Fira nocturna de Porto Cristo, Son Macià, S’Illot, etc.). Totes són iguals o parescudes. Jo crec que el sentit de les fires ha de servir per reactivar l’economia i l’activitat d’allà a on se celebren. El que està passant des de fa anys és que, com totes semblen ser la mateixa, això va en detriment de les vendes dels firaires i dels comerciants. D’aquí ve que hàgim decidit descansar aquest any de la Fira de Sant Jaume, per un costat els comerciants arrosseguen una sèrie de problemes personals i que per això no s’han pogut involucrar; i per un altre banda, l’arribada del nou govern ha vengut tan justa en el temps, que davant la possibilitat que no sortís el que de veritat volíem, van decidir amb el consens de les dues parts, de bon rollo, que enguany no es dugués a terme. La idea és que l’any que ve sigui una fira totalment diferent, que sorprengui gratament als manacorins i manacorines, així com també als visitants i la gent es quedi amb ganes de repetir. Ja no es trobaran el mateix de sempre.

“Jo crec que el sentit de les fires ha de servir per reactivar l’economia i l’activitat d’allà a on se celebren. En el cas de Manacor, cal donar-lis una volta de fulla”
Quant a les altres fires previstes al llarg de l’any, intentarem donar-lis també un cop d’originalitat. Ja sigui la de Son Macià, la Fira artesana i agrícola,... li volem donar un caire amb més identitat pròpia. En la que ja estam fent feina és amb la Fira de setembre, que girarà molt envers la moda. Hem fet arribar a la PIMEM la nostra proposta perquè els comerciants donin el vistiplau o del contrari ens puguin fer arribar les seves aportacions. Volem consensuar l’esperit de les Fires amb els comerciants i que tenguin l’oportunitat de plantejar-nos suggeriments. Volem que totes les parts estiguin involucrades: comerciants, veïnats… en definitiva, el poble.
P.: Crec entendre que la voluntat és promoure fires, podríem dir, una mica especialitzades o temàtiques?
R.: Així és, han de tenir una raó de ser, han d’oferir alguna cosa en particular al visitant i cadascuna d’elles ha de tenir un segell i un contingut propi. Per exemple, si Cala Rajada celebra una fira (amb tot l’afecte de cap a ells) i fa dos dies has estat a la fira de Manacor, no t’aniràs fins a Capdepera per trobar els mateixos expositors, els mateixos venedors oferint els mateixos productes.
P.: En què consisteix l’acte alternatiu a la Fira de Sant Jaume?
R.: Un vespre de sopar a la fresca, allò de trobar a tothom sopant a la plaça a Manacor no ha passat mai i ho volem posar en marxa a la Plaça Ramon Llull, amb la participació d’una sèrie de restauradors de la zona, animat amb un vespre de ball de saló i de ball en línia. Ja que dissabte està ple d’activitats durant tot el dia, el vespre serà un bon moment per descansar a la fresca de la plaça “fent poble”.
“Començarem demanant un pressupost per arreglar voreres, que estan com estan. Farem voreres on no hi ha i arreglarem totes aquelles que ho necessitin”

P.: Serveis Generals, quins són els objectius?
R.: Els tres partits que governam duim fa temps en els nostres respectius programes electorals la voluntat que tenim d’arreglar Manacor. I ho tenim clar. Començarem demanant un pressupost per arreglar voreres, que estan com estan. Farem voreres on no hi ha i arreglarem totes aquelles que ho necessitin. A Manacor tenim un problema important de mobilitat i cal solucionar d’una vegada per totes aquest greu problema. És molt difícil que una persona amb dificultats de mobilitat es pugui moure còmodament per Manacor. També volem erradicar la quantitat d’incendis que tenim diàriament, perquè hi ha moltes camades i camins que s’han d’arreglar.
Per una altra banda, tenim moltes festes per tot el municipi i la brigada ha de fer una feinada d’espant per poder tenir-ho tot com toca. La feina de la brigada, sobretot a l’estiu, és admirable.
P.: El tema de l’enllumenat públic no pertany a Serveis generals, veritat?
R.: No, pertany a Medi Ambient. Perquè serà la delegació que gestionarà els contractes tan grans i dificultosos que tenim. Tenim previst posar una persona qualificada per poder fiscalitzar aquests contractes perquè es complesquin tal com estableixen el plec de condicions. La manca d’enllumenat públic que sofreix Manacor repercuteix també en la seguretat dels ciutadans, així com també amb la neteja… Si un carrer està a les fosques és insegur o si el camió no pot recollir a un punt determinat per falta de llum, l’endemà pudirà tot el voltant.

“Volem posar en marxa una aplicació, amb el màxim de prestacions, perquè els ciutadans puguin interactuar amb l’Ajuntament”
P.: Teniu prevista una aplicació com tenen altres municipis perquè els ciutadans puguin avisar de les incidències ?
R.: Esteim amb això. Hem estat consultant una aplicació molt més avançada a les ja existents. Volem que sigui una eina amb el màxim de prestacions perquè els ciutadans puguin interactuar amb l’Ajuntament. Per exemple, que els ciutadans puguin consultar en qualsevol moment quin tant per cent s’està complint del programa electoral per part dels partits que governam. Una sola aplicació que aglutini tot: queixes, agenda, activitats de l’equip de govern, etc. Serà una inversió important però molt efectiva, pràctica i que perdurarà en el temps.
P.: Pel que fa al departament d’Activitats. Alguna novetat o canvi previst ?
R.: És una feina administrativa, no és política. Les llicències d’activitat es donen si compleixen els requisits i si no, no. Evitar sempre crear greuges comparatius. Intentar que aquelles llicències que puguin ser concedides no es demorin en el temps. Agilitzar el departament.
“El que estem fent ara és un repàs de totes les ordenances per tal d’actualitzar-les. Posar-les al dia (algunes encara estan en pessetes…)”
P.: I en matèria d’Ordenances Municipals?
R.: El que estem fent ara és un repàs de totes les ordenances per tal d’actualitzar-les. Posar-les al dia (algunes encara estan en pessetes…). Això enllaça amb l’atenció al ciutadà, la meva intenció és contestar a tothom, que mai hi hagi silenci administratiu o que passi el temps sense donar una resposta encara que sigui negativa. No costa res contestar… Jo sempre intent contestar a tothom.
P.: I respecte a Comunicació? Què i com es vol comunicar?
R.: Jo crec que hem de passar a una manera de comunicar les coses més propera, oblidant els comunicats antiquats. Avui en dia les xarxes socials són l’eina més efectiva, pel que necessitarem reactivar les nostres. Els vídeos són molt efectius, per exemple, i intentarem documentar les millores en aquest format.
Les campanyes intentarem que s’adaptin als temps actuals.
P.: Per acabar, Atenció al Ciutadà. Pot semblar un àrea en poc pes dins de l’organigrama municipal, però té la seva importància, no creus?
R.: És molt important. Almenys per a mi. Més o menys és el que hem estat comentant al llarg d’aquesta entrevista: posar en marxa l’aplicació municipal, contestar a tothom per la via que sigui (telèfon, mail, etc.), intentar concedir les cites que demanin els ciutadans i ciutadanes, etc. Per exemple, fa uns dies em va cridar un home que viu per la ronda del Port, a la zona d’Es Serralt, que diu que hi ha un Molí que té un focus que li pega directament a casa seva. Jo aniré avui capvespre a mirar-ho i demà de matí amb la brigada li donarem una solució. M’ha dit que havia cridat mil vegades a l’Ajuntament i que ningú mai havia fet res mai per intentar solucionar-li el problema que plantejava. En la mesura de les meves possibilitats m’agradaria poder dur a terme aquesta política de proximitat. Sortint al carrer i sabent el que passa de primera mà.

P.: Una darrera qüestió, aprofitant que Ivan Sevillano, company de partit, ha estat nomenat nou conseller insular de Mobilitat, alguna proposta en matèria de carreteres pel que respecta al municipi de Manacor?
R.: Evidentment, si hi ha una bona connexió dels tres partits de Manacor amb les tres formacions que també governaran a Palma, ja sigui en el Govern i en el Consell de Mallorca, hi ha d’haver necessàriament bon enteniment. Tenim una sèrie de carreteres per les quals hem de negociar millores i hem d’intentar arribar a un acord, perquè hi ha competències compartides: la carretera vella de Sant Llorenç, Son Macià i les dues grans avingudes “oblidades”,Portugal i Es Torrent. Són carreteres del Consell de Mallorca, integrades al nucli urbà. Ara mateix s’estan donant les condicions polítiques òptimes per iniciar converses i que entre tots intentem que arribin a bon port. Si he de ser pesat, ho serè…
“Si hi ha una bona connexió dels tres partits de Manacor amb les tres formacions que també governaran a Palma, ja sigui en el Govern i en el Consell de Mallorca, hi ha d’haver necessàriament bon enteniment. Tenim una sèrie de carreteres per les quals hem de negociar millores”