Connect with us

Actualitat

La Fiscalia insta a desallotjar sense necessitat d’ordre judicial tota okupació delictiva a Balears

La Fiscalia insta a desallotjar sense necessitat d'ordre judicial tota okupació delictiva a Balears

Donat “el greu problema social i jurídic relatiu a l’ocupació il·legal d’immobles”, segons el fiscal superior, Bartomeu Barceló

El fiscal superior de Balears, Bartomeu Barceló, ha instat als cossos i forces de seguretat a desallotjar “sense necessitat de sol·licitar mesures judicials” als okupes que s’hagin fet amb la possessió d’un immoble privat de manera delictiva.

Barceló ha remès una instrucció als responsables de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i les policies locals per a “unificar criteris en l’actuació policial” donat “el greu problema social i jurídic relatiu a l’ocupació il·legal d’immobles”.

L’objectiu del fiscal superior és que policies i guàrdies civils actuïn amb uns principis comuns “per a garantir el dret fonamental a la inviolabilitat de domicili dels ciutadans, així com la possessió dels immobles pels seus legítims titulars”.

En una nota de premsa, Barceló precisa que quan els qui han usurpat l’ús d’un habitatge “siguin persones en risc d’exclusió social” les forces de seguretat, hauran d’informar, “previ consentiment dels afectats, als serveis socials corresponents perquè no quedin desemparats”.

En la instrucció es recorda que constitueix un delicte de violació de domicili flagrant, agreujat quan hi ha violència o intimidació, l’entrada i ús d’un domicili en absència del seu habitant legítim, la qual cosa val tant per a l’habitatge habitual com per a una segona residència.

“Quan un cos policial rep una denúncia per qualsevol via per aquests fets ha de procedir directament i de forma immediata al desallotjament dels tercers ocupants i la seva detenció, si la força actuant ho estima oportú”, exposa Barceló, que insta també a la instrucció d’un atestat que ha d’incloure també, si n’hi ha, altres conductes constitutives de delicte.

L’okupació és igualment delictiva, precisa el fiscal, si el titular de l’habitatge, el local o qualsevol establiment obert al públic és una persona jurídica i la usurpació es duu a terme de forma violenta o mitjançant intimidació.

En el cas d’immobles desocupats de forma permanent es produeixen diverses situacions segons si l’acció o la resistència a cessar en l’okupació es produeix amb violència, però en els casos en què encara que no sigui violenta sigui clarament delictiva, la Fiscalia insta als agents de cossos de seguretat a actuar d’igual manera.

“Només quan existeixin dubtes sobre la naturalesa delictiva de la conducta realitzada en els casos d’ocupació d’immobles se sol·licitaran prèviament les corresponents mesures judicials”, ha aclarit Barceló.

Són tendència