Connect with us

Oci i Cultura

Les escoles públiques de Santanyí, Cas Concos i s’Horta formen part de Formigues Cooperatives

Les escoles públiques de Santanyí, Cas Concos i s’Horta formen part de Formigues Cooperatives

Un projecte en xarxa nascut a Catalunya en el qual hi han participat 320 alumnes a Mallorca i més de 4.000 en total

Aconseguir que, des de ben petits, els nostres nins i nines aprenguin a treballar en equip, respectant la feina de tothom i comptant amb l’opinió de tots els membres. Aquest és un dels principals objectius de Formigues Cooperatives, un projecte telemàtic cooperatiu d’àmbit educatiu, on alumnes de diferents escoles, després d’experimentar proves que han de resoldre en grup a la classe d’educació física, n’inventen de nous, els comparteixen amb altres escoles, els proven, els milloren i en fan una valoració. El projecte es desenvolupa principalment en català i des de l’àrea d’educació física, però requereix d’altres moments com pot ser l’ús de les noves tecnologies, tutoria i /o llengua.

A Mallorca ja fa tres anys que diferents centres participen en el projecte, i enguany s’ha creat un nou formiguer amb quatre escoles més: el CEIP Felip Bauçà de Palma, el CEIP Son Ferrer de Calvià, el CEIP Juníper Serra de Petra i el CEIP Jaume I de Llucmajor. Aquest formiguer ha estat batiat amb el nom Formiguer del Dimoni, que se suma al ja existent a la zona sud de l’illa del qual hi forment part el CEIP Migjorn de Cas Concos, el CEIP Reina Sofia de s’Horta i el CEIP Blai Bonet de Santanyí. En total són més de 320 alumnes els que han participat durant el curs en aquesta innovadora iniciativa a l’illa, i a Catalunya, on va néixer la idea de Formigues Cooperatives, són més de 4.000.

Les escoles públiques de Santanyí, Cas Concos i s’Horta formen part de Formigues Cooperatives

Divendres 31 de maig s’ha fet una trobada a Santanyí amb tres escoles: Blai Bonet, Reina Sofia i Migjorn. Es tracta de l’acte de cloenda del projecte Formigues Cooperatives del curs 2018-19 del sud de Mallorca, on s’han ajuntat tots els alumnes a les instal·lacions de l’escola de Santanyí. Es tracta dels al·lots i al·lotes de sisè i cinquè de primària dels tres centres; en total 70 alumnes que han estat dividits en grups de 5 formant equips cooperatius per superar diferents reptes. Un repte cooperatiu és una activitat que només es pot superar amb la participació activa de tots els membres del grup. Si un repte només el poden aconseguir una part dels components del grup, no és cooperatiu. A més, hi ha d’haver un objectiu clar a aconseguir i un element motivador (temps, distància, punts, limitacions d’espai o normes.) El repte ha de ser adequat a l’edat (ni molt fàcil ni molt difícil).

Durant el curs, cada centre va creant el seus reptes, els ha valorat i els ha anat perfeccionant. Després, a través d’eines telemàtiques les escoles intercanvien els reptes perquè es tornin a fer, valorar i millorar. La trobada de Santanyí ha servit per posar-los tots en comú i veure com alumnes de diferents centres que s’acaben de conèixer poden treballar junts per assolir objectius treballant de manera conjunta. A més, durant el curs, tots els mestres han anat per iniciativa pròpia a Catalunya a rebre formació per poder tirar endavant el projecte, i en tres anys s’ha passat d’un sol mestre a 7 desplaçats per rebre aquesta formació.

Tant els docents com els alumnes han valorat molt positivament l’experiència dels darrers mesos, i també la trobada a Santanyí. S’ha pogut comprovar com reforçant els valors adequats, els nins i nines treballen per assolir objectius comuns, sense que ningú en quedi exclòs i comptant amb l’opinió de tots.

 

Segueix llegint
Publicitat
Feu clic per comentar la notícia

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *