Connect with us

Societat

26M: El secret del vot no està garantit suficientment a Manacor

26M: El secret del vot no està garantit suficientment a Manacor

A molts de col.legis electorals del municipi les cabines de vot no s’han pogut fer servir aquest diumenge per manca d’espai, fet que ha provocat les protestes de bona part dels apoderats polítics

Si a Bèlgica el vot és secret i obligatori i a França secret i facultatiu, es pot dir que a l’estat espanyol el vot és facultativament secret. La llei electoral espanyola garanteix en efecte la possibilitat d’un vot secret però no institueix l’obligació de votar d’una manera secreta. Acollint-se a n’aquesta premissa, la Junta Electoral de la zona de Manacor ha decidit deixar sense efecte les protestes que li han fet arribar aquest diumenge alguns apoderats de distintes forces polítiques que han mostrat la seva sorpresa i preocupació davant la impossibilitat per part dels electors de determinats col·legis electorals de no poder utilitzar les cabines habilitades per a tal efecte. Les cabines hi són, però es troben fora de servei. En la majoria de casos per manca d’espai, i en altres per l’excés de paperetes tenint en compte que avui es poden dipositar fins a quatre vots en quatre urnes diferents.

La llei orgànica espanyola del 19 de juny de 1985, en el seu article 86, parla de la voluntat dels ciutadans a passar per la cabina si ho desitgen, però en cap moment deixa constància de la seva obligatorietat. A França, si l’elector no passa abans de votar per la cabina de vot, l’elecció o la votació pot ser cancel·lada pel jutge.

En molts de col·legis electorals de Manacor, aquest 26M el vot ha deixat de ser secret.

Aquesta mateixa situació també s’aquesta donant aquest diumenge en molts altres col·legis del Llevant i el Migjorn

En molts de col·legis electorals de Manacor, aquest 26M el vot ha deixat de ser secret. Aquest fet ha provoca incomoditat i malestar en alguns votants. Ens consta que aquesta mateixa situació també s’està donant aquest diumenge en molts altres col·legis del Llevant i el Migjorn.

 

>
Segueix llegint
Publicitat
Feu clic per comentar la notícia

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *