Connect with us

Societat

Sabies que les pastilles que prens per a dormir poden produir-te insomni ?

Sabies que les pastilles que prens per a dormir poden produir-te insomni ?

Ho diu Ignacio Morgado, un dels millors especialistes en neurociència de tot l’estat, al llibre que acaba de publicar, ‘Deseo y placer’

La prevalença d’algun tipus d’insomni en les societats industrialitzades és del 6%, i les persones que més en pateixen són els adolescents, les dones després de la menopausa i les persones grans. Ho explica Ignacio Morgado, catedràtic de Psicobiologia, i un dels millors especialistes en neurociència de tot l’estat, al llibre que acaba de publicar, ‘Deseo y placer’.

I de fet, l’insomni és un problema greu, ja que dormir és necessari per recuperar energies perdudes, però no únicament per a això. També per a facilitar processos de memòria, per reorganitzar la informació que rebem durant el dia al cervell.

Segons explica Morgado, “quan no hem dormit bé, quan el nostre ritme de son i vigília està alterat, pot afectar els mecanismes del cervell i es poden produir depressions per desmotivació, ansietat, etc”.

A les farmàcies, parafarmàcies i herboristeries podem trobar prestatges plens de productes, infusions, pastilles, càpsules i mil i un remeis que suposadament ens poden ajudar a dormir millor. Però cal posar-ho en dubte. “L’insomni és un problema greu perquè no tenim facilitat per controlar-lo. La medicació és complicada perquè té efectes secundaris molt sovint, o també efectes rebot. Els medicaments per dormir a la llarga poden produir insomni. Això està demostrat i tan de bo tinguéssim un medicament molt bo per poder dormir”, diu l’especialista en neurociència.

La valeriana, per exemple, és un dels grans recursos naturals que molta gent fa servir per provar de dormir millor, però no és una bona idea. “Les autoritats sanitàries europees o nord-americanes tampoc no recomanen especialment la valeriana i altres productes fitoterapèutics, ja que, a banda de la seva eficàcia limitada, podrien tenir algun efecte secundari inconvenient, en particular sobre la qualitat del son. La valeriana crea un tipus de son de baixa qualitat, més fragmentat que el son normal. No té efectes secundaris problemàtics, però no aporta descans de qualitat”.

Què podem fer, idò, per dormir millor?

Si els medicaments no són una bona opció i no hi ha productes naturals que tinguin una efectivitat comprovada, què és el millor per poder mantenir els nivells de son regular? “El millor és evitar tot allò a la vida diària que interfereix amb el son: tenir una vida regular, no fer menjades molt abundants, fer exercici, menjar sa, no abusar de greixos i aliments difícils de digerir, mantenir una vida molt regularitzada en què facis les mateixes coses a les mateixes hores del dia perquè els teus ritmes circadians s’estabilitzin”. Ja ho sabeu !. Bona nit i bon descans.

>
Segueix llegint
Publicitat
Feu clic per comentar la notícia

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *