Connect with us

Oci i Cultura

L’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (l’AELC) reconeix a l’escriptora, Antònia Vicens

L'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (l'AELC) reconeix a l'escriptora, Antònia Vicens

Li ha concedit el XIX Premi Jaume Fuster per la qualitat de la seva obra, la importància de la seva trajectòria i pel seu compromís amb la Llengua

L’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (l’AELC) ha reconegut a l’escriptora de Santanyí, Antònia Vicens, amb el XIX Premi Jaume Fuster per la qualitat de la seva obra, la importància de la seva trajectòria i pel seu compromís.

La Presidenta de l’entitat, Bel Olid, ha destacat durant el lliurament del premi que per l’Associació el Premi Jaume Fuster és un goig, perquè el donen els companys d’ofici i en aquest cas també perquè Antònia Vicens sempre ha estat molt vinculada a l’Associació, de la qual en va ser presidenta i vicepresidenta. Sebastià Portell, que és autor d’Antònia Vicens. Massa deutes amb les flors (2016) i curador amb Sebastià Perelló de Davant el fulgor. Per a llegir l’obra d’Antònia Vicens (2018), s’ha encarregat de fer una glossa sobre la premiada.

Entre altres, Portell ha destacat en la seva glossa que «Amb tota la seva producció, Vicens ha edificat un corpus místic com pocs autors han construït en la literatura europea contemporània, assimilable al de Blai Bonet, Maria-Mercè Marçal, Sophia de Mello o als escriptors sants, que no debades foren les seves primeres lectures. »
També ha recordat que Antònia Vicens «ha tengut molt clar que l’escriptor ha de saber posar-se tant a la pell d’un home com d’una dona, com també d’un animal o, en paraulesd’ella mateixa, del Diable» i que «si Vicens em lliga a una idea és a la de la llibertat personal, a l’escriptura radicalment lliure».

Antònia Vicens ha confessat que rebre aquest premi és especialment emotiu per la seva llarga vinculació amb l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, de la qual n’ha estat presidenta en funcions (1998) i vicepresidenta a les Illes (1997-2004). També ha dit que el premi l’emociona perquè es tracta d’un guardó fruit dels vots de tots els escriptors.

Antònia Vicens ha remarcat: “Quan era jove, mirava les dones i no volia ser una dona. Mirava els homes, i no volia ser un home. I llavors pensava que si escrivia podria trobar una altra manera de viure, de ser un ésser més lliure que un home o una dona”

Vicens ha agraït a Sebastià Portell la seva glossa i ha dit que li havia recordat gran part de la seva obra, perquè precisament «Quan he acabat una novel·la sempre l’he oblidada perquè no podria seguir convivint amb els personatges. Sempre estic centrada en el llibre que estic escrivint en aquell mateix moment i oblidant-me de tot. No vull pensar mai ni que som escriptora[…].». Sobre la llibertat que Portell destacava, Antònia Vicens ha remarcat: «Quan era jove, mirava les dones i no volia ser una dona. Mirava els homes, i no volia ser un home. I llavors pensava que si escrivia podria trobar una altra manera de viure, de ser un ésser més lliure que un home o una dona.»

Finalment, ha volgut destacar: «Crec que amb la paraula em vaig fer la meva llibertat. Malauradament, encara avui hi ha paraules prohibides. N’hi ha que no les podem dir, però les podem escriure. Al final, els escriptors sempre hem d’escriure amb molta autenticitat, ja que només així podem salvar no només la vida sinó també la literatura.»

El Premi Jaume Fuster és un guardó destinat a posar en relleu el conjunt de l’obra d’un escriptor o escriptora de la literatura catalana.

Segueix llegint
Publicitat
Feu clic per comentar la notícia

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Són tendència