Connect with us

Actualitat

Josep Masanés, Maria Sevilla, Toni Lluís Reyes i Bàrbara Sagrera, premis Ciutat de Manacor

L’acte d’entrega d’enguany ha fet possible que tot el públic gaudís d’algun fragment de les obres guanyadores amb la veu de l’actriu Francesca Vadell

L’actor Joan Miquel Artigues ha sigut l’encarregat de conduir al pati de la Institució Pública Antoni M. Alcover de Manacor l’acte d’entrega dels Premis Ciutat de Manacor. “Justament és el fet d’escriure, el que celebram avui amb aquests Premis que duen el nom i fan homenatge a diversos escriptors rellevants de Manacor com son Maria Antònia Oliver, Miquel Àngel Riera, Jaume Vidal i Alcover i Antoni Maria Alcover”, ha explicat just en començar l’acte l’actor manacorí que ha conduït l’entrega de premis.

Tot seguit, i amb la banda sonora de diverses cançons i poemes musicats, s’han anunciat els guanyadors de les diferents categories dels Premis Ciutat de Manacor 2017. Uns premis impulsats per l’Ajuntament, que condecoren i promocionen projectes acabats d’escriptors emergents o consolidats, d’assaig, teatre, poesia i novel·la. Tots els guardonats, a més de la dotació econòmica, han rebut un plat de ceràmica fet en els tallers d’Aproscom. Cal recordar que els Premis Ciutat de Manacor preveuen també l’edició de les obres literàries premiades.

Durant el seu parlament el batle, Pedro Rosselló, ha destacat que els Premis Ciutat de Manacor “demostren que des del Llevant de Mallorca, una zona que molts consideren perifèrica, s’alça Manacor amb la seva capitalitat cultural”. I és que “la cultura a Manacor contagia tots els públics: ho fa des d’aquesta mateixa Institució, des del Teatre i l’Auditori, des del Museu, des de les biblioteques i des de molts altres llocs que han sorgit per iniciativa dels ciutadans; per això aquests premis també formen part de la imatge que volem projectar com a poble i com a capital cultural que som”, ha conclòs el batle.

Els premiats:

Premi Ciutat de Manacor de Novel·la Maria Antònia Oliver: Josep MasanésNogués, per l’obra Pluja de fang

El jurat, format per Jordi Amat, Josep M. Nadal i Daniel Capó, ha seleccionat com a guanyadora l’obra Pluja de fang per la seva eficàcia narrativa, “que garanteix una lectura fluïda i propera, la qual cosa, combinada amb una acurada recreació històrica de la Menorca anglesa de mitjans del segle XVIII, dota la novel·la d’un indubtable rigor artesà”. A més, el jurat també ha valorat la plasticitat de l’estil, molt particularment a les descripcions paisatgístiques, i els seus àgils diàlegs.

Josep Masanés va néixer a Barcelona el 1967 i des del 2004 resideix a Menorca. Llicenciat en Dret des de fa alguns anys, dedica part de la seva vida a escriure i ha estat reconegut per diverses institucions. En aquest sentit fou el guanyador del XXIX Premi de Novel·la de Ribera d’Ebre amb La vall de la matança (Cossetània, 2012). Finalista del Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull 2013. Guanyador del XXV Premi de Novel·la Josep Saperas amb Camins sense retorn (Llibres del Delicte, 2015). Guanyador del XXIII Premi de Narrativa Joan Marquès Arbona amb La paradoxa de Schrödinger (Documenta Balear, 2016), guanyador del XXII Premi de Narrativa Ciutat d’Eivissa amb La putrefacció de la llum (Balàfia Postals, 2016), guanyador del LII Premi Benet Ribas de Poesia (Premis Recvll) amb Radiació de fons (Pagès Editors, 2017). El premi Maria Antònia Oliver de Novel·la està dotat amb 5.000 euros, la més gran dels Premis Ciutat de Manacor, i preveu la publicació de l’obra.

Premi Ciutat de Manacor de Poesia Miquel Àngel Riera: Maria Sevilla Paris per l’obra Kalàixnikov

El jurat que han format Cristina Salom, Aina Riera i Miquel Mestre ha considerat que la innovació i domini del llenguatge o les acurades referències literàries que mostra fan l’autora mereixedora del premi d’enguany. A més, el jurat considera que es tracta d’un poemari valent i alternatiu capaç de crear una nova estètica des d’elements contraculturals. En definitiva, és un poemari sedimentat, molt elaborat, que sacseja la consciència.

Maria Sevilla París és una autora nascuda a Catalunya el 1990. Té un ampli currículum acadèmic, diverses publicacions i alguns guardons. Actualment està doctorant-se amb un tesi sobre una obra de Maria Mercè Marçal, dins el programa d’Estudis Avançats de Llengua i Literatura Catalana de la Universitat de Barcelona. El premi Miquel Àngel Riera de Poesia està dotat amb 3.000 euros i preveu la publicació de l’obra.

Premi Ciutat de Manacor de Teatre, Jaume Vidal Alcover: Toni Lluís Reyes per l’obra Nandi

El jurat format per Tomeu Amengual, Francesc Quetgles i Toni Cabré han considerat com a jurat d’aquest certamen que el guardó ha de ser per un text teatral que planteja conflictes contemporanis sense caure en discursos maniqueistes. Una obra dotada d’originalitat temàtica, fresca, àgil i fàcil de muntar, que asseguren que serà ben rebuda pel públic.

Toni Lluís Reyes va néixer a Manacor el 1985. És dramaturg i llicenciat en filologia catalana, director teatral i actor. A més de sobre els escenaris, el públic ha pogut veure la seva faceta d’actor en diversos projectes audiovisuals, tant a IB3 com a TV3. I també ha rebut nombrosos premis de dramatúrgia tant a les Illes Balears com a Catalunya. El premi està dotat amb 3.000 euros i preveu la publicació de l’obra.

Premi Ciutat de Manacor d’Assaig Antoni Maria Alcover: Bàrbara Sagrera Antich per l’obra Corpus de fraseologia de les Illes Balears: classificació, descripció, contextualització

El jurat configurat per Maria de la Pau Janer, Antoni Ferrer Febrer i Antoni Ferrer Vallespir han determinat que l’obra guanyadora sigui un estudi de la llengua, concretament frases fetes, locucions, modismes o refranys, entre altres.
Bàrbara Sagrera Antich va néixer a Felanitx el 1974 i ella mateixa explica que la seva dèria pels diccionaris, i molt especialment pel Diccionari Alcover Moll, ve de quan era nina. Doctora en Filologia Catalana per la UIB, ha estat professora del departament de Filologia Catalana d’aquesta mateixa universitat i actualment és professora de català de l’Escola Oficial d’Idiomes de Palma. La seva línia d’investigació s’ha centrat en aspectes de la cultura popular com és el cas de l’obra Les cançons populars del DCVB i molt especialment en la fraseologia. El premi està dotat amb 3.000 euros i preveu la publicació de l’obra.

 

 

Segueix llegint
Publicitat
Feu clic per comentar la notícia

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Són tendència