Connect with us

Comunitat

La manca de pluges a Mallorca ja provoca els primers efectes sobre la producció d’alguns cultius

La manca de pluges a Mallorca ja provoca els primers efectes sobre la producció d'alguns cultius

En les zones més afectades, en aquest cas en el sud de l’illa, s’estima una reducció del 30 % de la producció de cereals, un 60 % a les farratgeres i un 75% a lleguminoses

La conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca s’ha compromès, aquest dilluns, a implementar una sèrie de mesures per a pal·liar els efectes, en el sector primari, de la manca de pluges dels darrers mesos.

El conseller, Vicenç Vidal, s’ha reunit amb representats de diverses Organitzacions Professionals Agràries en el marc de la Comissió tècnica de la Sequera. Després d’escoltar les peticions dels afectats, Vidal ha acordat que les ajudes que els destini la conselleria aniran en tres línies diferents: d’una banda, s’incrementaran els recursos de la campanya de llavors (que inclou cereals i farratgeres); de l’altra, s’ajudarà al sector a sufragar els costos de la compra i el transport de part de l’aliment per a la ramaderia extensiva; finalment, es demanarà a l’Estat una reducció de l’IRPF per als professionals del camp. «Com hem fet sempre durant la legislatura, ens mantenim al costat del sector», ha destacat Vidal.

Les mesures han estat acordades després que la conselleria hagi comunicat, al sector, les conclusions de l’informe, elaborat per la Direcció General d’Agricultura i Pesca. sobre la incidència actual de les condicions de sequera sobre les pastures, farratgeres i cereals.

El document constata que les precipitacions primaverals no han estat les adequades per al correcte desenvolupament dels conreus herbacis, tot i que les darreres pluges d’aquest mes d’abril n’han pal·liat els efectes. Per comprovar l’efecte de la manca de pluges, tècnics de la conselleria han avaluat l’estat de farratges i cereals arreu de Mallorca.

Si bé la majoria dels municipis s’han vist afectats per aquest fort dèficit hídric, s’observen zones amb major i menor afecció per sequera depenent del tipus de sòl i la pluviometria. Així, per exemple, en les zones més afectades (al sud de Mallorca) s’estima una reducció del 30 % de la producció de cereals, un 60 % a les farratgeres i un 75% a lleguminoses. A les zones menys afectades (centre de Mallorca) s’estima una reducció d’un 20 % de la producció de cereals, un 50 % a les farratgeres i un 75% a lleguminoses.

En els cereals, a les zones més seques es detecta molt poca crescuda dels entrenusos de les tiges i un inici d’espigada molt primerenc, avançada per l’estrès hídric. I en els farratges la falta de pluviometria ha produït una important reducció en la producció de biomassa i ha impedit la seva rebrotada.

Són tendència