Connect with us

Comunitat

El Govern proposa a l’Estat no autoritzar noves línies aèries d’alta tensió a les Illes

L’Executiu demana que la planificació energètica 2021-2026 inclogui doble interconnexió amb la península i també entre les illes

El Govern demanarà al govern de l’Estat que la planificació energètica entre els anys 2021 i 2026 inclogui la doble interconnexió amb la península, i també una doble connexió entre les illes. Es proposarà també que es pugui acumular energia als extrems de cadascuna d’aquestes interconnexions, i habilitar nous punts de connexió a les subestacions per facilitar l’entrada de l’energia produïda per les noves instal·lacions de generació d’energia renovable.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, acompanyada pel conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, i pel director general d’Energia i Canvi Climàtic, Ferran Rosa, ha explicat les prioritats del Govern balear de cara a la propera planificació energètica.

L’Estat ha obert el termini perquè les comunitats autònomes facin les seves propostes en el marc d’aquesta planificació energètica de la xarxa de transport d’electricitat per al període 2021-2016. Armengol ha recordat que la proposta que es trasllada des de les Illes Balears «ha estat pactada amb els agents energètics i les administracions a la Mesa d’Energia» i que també «ha rebut el suport del Ministeri de Transició Ecològica».

En aquest sentit, Armengol ha subratllat que «és necessària la inversió del govern espanyol per fer possible una xarxa elèctrica incorporada al règim general». De fet, ha recordat que el nou règim especial de les Illes Balears ja preveu el reforç del sistema energètic, en el qual «s’hi hauran d’invertir uns 1.600 milions d’euros a la nostra comunitat». El conseller Pons ha advertit que l’actual connexió, «amb només un enllaç» amb la península, no assegura la seguretat del subministrament i que, per aquesta raó, és important establir la doble connexió, tant amb la península com entre les illes.

Les peticions del Govern

En aquest procés de planificació energètica, des del Govern balear es faran arribar a l’Estat les peticions següents:

  • Doble interconnexió elèctrica entre les illes, i també doble connexió entre Mallorca i la península, per seguretat, fiabilitat i per poder incrementar la generació a partir d’energies renovables.
  • Acumulació d’energia als extrems de cadascuna d’aquestes interconnexions, la qual cosa s’aconsegueix amb l’habilitació de bateries a les subestacions instal·lades a cadascun d’aquests punts, per combatre les oscil·lacions d’energia dels mateixos enllaços i també per tenir energia de reserva en cas de necessitat.
  • En el cas de Menorca, a causa del disseny de la xarxa de distribució de l’illa (bàsicament lineal), també es preveu instal·lar mecanismes d’emmagatzematge a la subestació des Mercadal, amb una capacitat d’acumulació suficient (50 MW/hora) per poder reaccionar en cas d’alguna incidència.
  • Es proposa també la baixa de totes les propostes de noves línies aèries d’alta tensió, també les que ja estan programades i no executades.
  • Noves posicions a les subestacions per poder assumir amb facilitat l’electricitat generada per les noves instal·lacions renovables que es desplegaran a les Illes Balears. Aquestes posicions són noves vies d’entrada de l’electricitat externa a les subestacions.

En el cas del segon cable Mallorca-Menorca, es demana que la interconnexió surti de Mallorca per Alcúdia i que arribi a Menorca per la zona de Ciutadella. Aquest fet evitaria l’ampliació de la subestació d’Artà

En el cas de les interconnexions, la proposta del Govern balear especifica que l’entrada del segon cable que ha d’unir la península amb Mallorca arribi a l’illa per Alcúdia. Així, la interconnexió amb la península es materialitzaria amb dos punts d’entrada a Mallorca: a Santa Ponça (l’actual) i a Alcúdia. Aquest fet reforçaria la seguretat del sistema de transport a l’illa, i evitaria la construcció de noves infraestructures de transport (línies elèctriques).

En el cas del segon cable Mallorca-Menorca, es demana que la interconnexió surti de Mallorca per Alcúdia i que arribi a Menorca per la zona de Ciutadella. Aquest fet evitaria l’ampliació de la subestació d’Artà, ja que únicament hauria de transportar l’energia d’un sol cable (el que es construeix actualment, i que surt des d’Artà i arriba a Menorca per la cala en Bosc).

La petició del Govern balear inclou també preparar les subestacions existents per absorbir l’energia que es generarà a les instal·lacions d’energia renovable que es desplegaran per les Illes Balears durant els propers anys. Aquest fet motivarà la posada en marxa de diversos punts des d’on l’electricitat generada per aquestes infraestructures pugui entrar a la xarxa.

Segueix llegint
Publicitat
Feu clic per comentar la notícia

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Són tendència