Connect with us

Actualitat

No tenir programes de prevenció contra els incendis pot tenir conseqüències penals per als batles

L’ofici judicial ja s’ha fet arribar a la Femp i al Ministeri d’Agricultura, que el mes passat va distribuir aquesta informació en l’última conferència sectorial amb les autonomies

La Fiscalia especialitzada en medi ambient i urbanisme ha posat en el punt de mira als ajuntaments per la falta de planificació en la lluita contra els incendis, una plaga que cada any afecta milers d’hectàrees forestals de molts de territoris de l’Estat i consumeix un gran nombre de recursos humans i econòmics. Els municipis situats en Zones d’Alt Risc d’incendi –termes municipals amb molt de terreny forestal– han de comptar obligatòriament amb plans de prevenció. Fiscalia sembla haver-se assabentat que el grau de compliment dels Consistoris és molt baix. Aquest fet ha provocat preocupació.

L’ofici judicial ja s’ha fet arribar a la Femp (Federació Espanyola de Municipis i Províncies) i al Ministeri d’Agricultura, que el mes passat va distribuir aquesta informació en l’última conferència sectorial amb les autonomies. Encara que la lluita contra el foc i el seguiment de l’elaboració d’aquests plans locals correspon als governs autonòmics, el ministre de Medi Ambient, Luis Planas, va considerar convenient incloure aquest assumpte en la conferència sectorial. “És un problema seriós perquè hi ha municipis en algunes de les zones més problemàtiques que no tenen plans locals d’incendis”, va manifestar el ministre.

Tractant-se d’una competència autonòmica resulta complicat conèixer el grau de compliment de la normativa, que obliga en principi a tots els municipis de les zones forestals de l’Estat. En alguns casos, els ajuntaments no han estat conscients que havien d’elaborar aquests plans, explica una experta en incendis forestals i vocal de la junta del Col·legi Oficial d’Enginyers. En molts de casos, els batles al·leguen “falta de mitjans”. “Hi ha una falta de recursos i de consciència”, que aplaudeix el pas donat des de la Fiscalia per a posar sobre la taula aquest assumpte.

Tractant-se d’una competència autonòmica resulta complicat conèixer el grau de compliment de la normativa, que obliga en principi a tots els municipis de les zones forestals de l’Estat

Greenpeace també s’ha manifestat sobre aquest assumpte. El col.lectiu ecologista considera “escandalosa” l’absència de plans contra incendis per part dels ajuntaments. L’any passat aquesta organització va realitzar un informe en el qual concloïa que el 80% dels municipis situats en zones de risc –que aquesta ONG eleva a gairebé 5.000 localitats– no comptava amb plans d’emergència.

Segueix llegint
Publicitat
Feu clic per comentar la notícia

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Són tendència