Connect with us

Oci i Cultura

“Ser Dama dels Cossiers és orgull, satisfacció, rialles; és representar una tradició en primera persona”

Maria Antònia Vives, de només 19 anys, serà qui aquest divendres doni amb els seus balls el sus a les Fires i Festes de Primavera de Manacor

Enguany farà 37 anys que Manacor va recuperar aquesta tradició. 6 cossiers, un dimoni i una dama. El ball dels Cossiers és una de les danses més conegudes i típiques d’arreu de Mallorca. I concretament a Manacor, juntament amb Algaida i Montuïri, és un dels pobles on més arrelada està. D’origen incert, la Dama és una de les seves principals figures. Representació del bé. És sempre el centre del cercle al voltant del qual ballen els Cossiers. Intenta ser temptada pel dimoni, però com no podia ser d’altra manera… el bé sempre acaba triomfant.

Ser la Dama dels Cossiers del teu poble ha d’omplir d’orgull a qualsevol que ho aconsegueixi, i enguany aquest mèrit, se l’ha guanyat na Maria Antònia Vives, una al·lota manacorina de només 19 anys, que sense esperar-ho, serà qui aquest divendres doni amb els seus balls el sus a les Fires i Festes de Primavera de Manacor.

Primer de tot, enhorabona MªAntònia.

Com et vares sentir quan et van dir que eres l’elegida?

Quan m’ho varen dir em vaig sentir molt afortunada i al mateix temps molt contenta però realment els sentiments que sorgeixen arran de tot el que suposa això, van sorgint a mesura que t’acostes a la data tan assenyalada. És un fet que esperes que ocorri durant tant de temps i t’ho vas preparant amb tanta emoció, que quan m’ho varen dir, no m’ho acabava de creure.

Per què o com et varen sorgir les ganes d’anar a ballar amb els Cossiers?

Els Cossiers de Manacor desperten un sentiment que arrela dins tota la gent que els segueix d’una manera o d’una altra, i això és el que em va passar a mi. Record molt bé que des de ben petita mu mare ja m’hi duia a veure’ls amb el meu germà i el meu pare, i era una cosa que m’estirava molt. A mesura que anava creixent, el meu interès va anar augmentant i als 16 anys vaig decidir apuntar-m’hi, i bé… he aconseguit el que volia: ballar i formar part dels Cossiers de Manacor.

Tot aquest temps t’has preparat per ser Dama?

Si, des que em vaig apuntar, duc preparant el paper de Dama. Hi ha dames que els primers anys van a veure si és una cosa que els pugui agradar, o bé perquè acompanyen a algú, o bé perquè no saben si la vergonya de ballar davant tanta gent els anirà bé. Però jo ja m’hi vaig apuntar perquè ho tenia ben clar.

Tinc entès què hi ha cua per convertir-se en la Dama; més o menys quant de temps has d’anar a ballar per ser elegida?

Sí, i tant que hi ha cua. El temps no està marcat per algú. En principi va per ordre d’arribada però sempre miren que la Dama estigui preparada per ballar i que tothom que forma part dels cossiers hi estigui d’acord.

 I com es fa aquesta elecció?

Aquesta elecció la fan entre la junta directiva dels Cossiers. Hi ha unes votacions i entre ells decideixen quina dama és la que està més ben preparada.

S’han de complir alguns requisits?

Els requisits que s’han de complir són els de ser major d’edat, el de saber ballar els balls i estar preparada per fer-ho.

Quantes nines aspiren a ser dama?

Això va variant amb els anys, enguany érem 7 nines que assetjàvem.

Un pic has estat dama, et poden tornar a elegir?

No, això ho tenen ben clar. És un fet que passa un pic en la vida i s’ha d’aprofitar al màxim.

Què representa ser la Dama per una manacorina?

És complicat de dir-ho. És una mescla de coses… orgull, satisfacció, rialles, estar envoltat dels qui més estimes, vius una tradició de molt a prop, la representes de primera mà.

Ser la Dama pot representar moltes coses però totes les que ho som, les que ho han estat i les que ho seran saben que formes part d’un grup de Cossiers, un grup de persones que representen una festa i tradició tan estimada, que enguany compleix 37 anys des de la seva recuperació i que totes les persones que hi han passat per aquesta tradició, aportant el seu granet d’arena, saben que no només és la Dama la figura important, sinó que també ho són els cossiers, el dimoni, els sonadors, els qui ensenyen els balls… fins i tot les persones que pareixen menys significants però sense ells no sortiria la cosa. Ser la Dama dels Cossiers significa representar tot allò pel que van lluitar tant la gent que va decidir recuperar la dansa, per tots els qui la segueixen, els qui volen conservar-la, els qui animen a participar-hi i sobretot, representes la família dels Cossiers que s’ha anat formant de tot allò que va començar ara fa 37 anys. Per una nina manacorina com jo, tot això significa poder estar orgullosa del que faig.

Què representa ser la Dama per una manacorina? 

És complicat de dir-ho. És una mescla de coses… orgull, satisfacció, rialles, estar envoltat dels qui més estimes, vius una tradició de molt a prop, la representes de primera mà

Ets conscient del repte que implica i de què tothom estarà pendent de tu?

No, no ho som encara. És una cosa que espero amb tanta il·lusió que no m’ho acabo de creure. Veig com els dies passen, els preparatius quasi estan però fins que no sigui divendres a punt de partir, no en seré conscient del tot.

T’han donat algun consell les anteriors dames?

Sí, les anteriors dames ja m’han donat algun consell i intentaré aplicar tots els que pugui. Per molt que les Dames ja hagin passat per això, sempre venen a algun assaig a fer-te cas, donar-te consells, mirar si hem de retocar qualque pas… per molt que no tornin a ballar sempre aporten el seu granet d’arena als Cossiers i, sobretot, a les noves Dames.

Com convidaries a la gent a seguir el ball dels Cossiers?

Animaria a tota la gent, encara que no sigui de Manacor, a veure i a conèixer de ben a prop aquesta festa tan estimada. És una tradició que l’has de viure i tocar per poder sabre el que és i el que sa sent.

Ben segur que ho faràs genial després de tant assaig i amb totes les ganes que hi poses. Ara només queda gaudir del teu dia; ja que no es tornarà a repetir.

C. Amores

 

Són tendència