Connect with us

Actualitat

“La vaga de fems ha sigut el pitjor moment des de la batlia”

Entrevista amb el batle de Manacor, Pedro Rosselló, amb motiu de les Fires i Festes de Primavera 2017

Fa dos anys que és el batle de Manacor. Va aconseguir la batllia després d’una històrica moció de censura al candidat de MÉS-Esquerra, Miquel Oliver amb el suport dels grups de Proposta per les Illes i el grup independent de Porto Cristo (AIPC).
Durant aquests anys ha volgut ser un batle poc mediàtic. Sense cridar molt l’atenció i amb el seu semblant tímid no ha deixat cap desastre per recordar i ha cedit el protagonisme a cada un dels seus regidors en els seus respectius temes.
Falta poc més mig any, al novembre, perquè hagi de cedir la vara de batle a la seva companya de pacte, Catalina Riera (PI). Abans que s’acomiadi del consistori manacorí parlem amb ell perquè ens expliqui un poc com ha estat aquesta experiència, quin serà el seu paper a l’Ajuntament, i com no podia ser d’altra manera, com viurà aquestes darreres fires i festes de Primavera en qualitat de batle.

Bon dia Pedro, primer de tot, ens podries fer una petita valoració d’aquest temps al capdavant de la batllia?

La valoració en termes generals és molt positiva. Crec que amb el poc temps que hem tingut s’han fet moltes coses. És cert que dos anys no donen per molt. La veritat és que quant un està en un lloc com aquest tens moltes ganes de fer moltes coses, moltes idees i després arribes i et topes amb l’Administració. És molt lenta i molt més feixuga, molt menys pràctica del que m’esperava i tot es complica. Però en termes generals, una experiència totalment positiva. A més, també considero que hem tingut molt bona relació i ha estat molt fàcil fer feina amb l’equip de Govern.

D’això també en volia parlar… com està sent la relació amb els socis de govern?

Pensàvem que seria més complicat, sobretot inicialment, i és que veníem d’una situació complicada. El Pi són persones que se’n van anar del meu partit, hi va haver una xapada en tota regla. Molta gent es pensava que seríem incapaços de governar, però en un moment donat vàrem pensar que no podia ser que el poble estàs pendent de temes merament personals, que eren les diferències que hi havia, com a persones, no com a gestors. Així que ens vàrem posar d’acord amb una sèrie de coses que crec que eren importants, que tots dúiem al programa, i la veritat és que ha estat inclús més fàcil del que jo pensava. Hem estat capaços de donar una passa endavant i posar-nos d’acord i estic molt content d’aquest equip. Crec que la feina feta ha estat molt bona i l’enteniment és bo. Tots tenim clar que som un equip i defensem els interessos de Manacor. Quan tenim com a objectiu únic Manacor, és fàcil tirar endavant.

“He tingut algun “pique” amb gent del meu partit precisament perquè quan estàs a un lloc com aquest el que t’interessa són les 43.000 persones de Manacor, no interessos de partit”

Al principi no hi havia incomoditat entre els teus excompanys de partit? Si hi havia diferències personals…

Sí, és cert. El que passa és que jo tinc molt clar que quant estimes a un municipi l’interès és aquest. A vegades inclús he tingut algun “pique” amb gent del meu partit precisament perquè quan estàs a un lloc com aquest el que t’interessa són les 43.000 persones de Manacor, no interessos de partit.

A vegades això en política és difícil, sobretot en un partit d’àmbit nacional com el meu.

Com va trobar l’Ajuntament després dels 144 dies de l’anterior govern municipal?

Amb el temps que van tenir no varen fer molta cosa, com és normal. Varen agafar possessió dels càrrecs, varen fer el plantejament de com dur l’Administració de cara al futur però la veritat és que la forma de fer és diferent de la nostra.
Vàrem trobar algunes coses començades i d’altres res; per exemple del Pla General no vàrem trobar res de res. Nosaltres teníem clar que el pacte d’esquerres no era bo per Manacor, per això vàrem prendre la decisió que vàrem prendre i vam deixar de banda les qüestions personals.

“Nosaltres teníem clar que el pacte d’esquerres no era bo per Manacor, per això vàrem prendre la decisió que vàrem prendre i vam deixar de banda les qüestions personals”

El pla General… vosaltres amb dos anys tampoc heu aconseguit grans avanços… Manca de dedicació?, problemes inesperats en el departament?. Quines han estat les causes?

No, està clar. El Pla General és una cosa complicada. I més a Manacor. Fa 30 anys que ningú ha estat capaç de treure’l endavant. Nosaltres ens hi hem posat, hem tingut una sèrie de circumstàncies en el departament que ens han endarrerit la feina, com ja sabeu, però seguim endavant. Ja està la feina grossa feta, estam en període d’al·legacions, que s’han allargat un poc però què estic segur que el treurem endavant.

Si durant aquest temps li fem triar un moment de màxima preocupació, amb quin es queda? Quin ha estat el problema més difícil o important al qual ha hagut de fer front?

Sense cap dubta la vaga de fems. Varen ser moments molt complicats per jo, com a batle i com a delegat de medi ambient. No només els dies de la vaga, sinó tots els dies d’abans. Recordo les conversacions amb l’empresa, amb els treballadors… veia que la cosa no avançava que anàvem cap a una vaga. Em vaig preocupar molt abans i no en parlem després, encara més. Vaig començar a veure els resultats al carrer. Una vaga de fems suposa una imatge molt dolenta pels carrers, inclús malalties… és una qüestió importantíssima. Són sense dubte els pitjors moments que he viscut durant aquest any i mig. No vaig passar gens de gust de ser el batle en aquell moment, però ho vàrem arreglar.

“El Pla General és una cosa complicada. I més a Manacor. Fa 30 anys que ningú ha estat capaç de treure’l endavant. Nosaltres ens hi hem posat, hem tingut una sèrie de circumstàncies en el departament que ens han endarrerit la feina”

I si et demanem el contrari, el millor de ser batle?

Crec que el que me dóna més satisfacció és el dia a dia i la gestió què es fa cada dia. Poder rebre molta gent aquí, al despatx. Tinc una cosa molt clara, el despatx és de tothom i tinc les portes ben obertes. Hi ha dies que tot el dia són visites de ciutadans que ens vénen a contar coses, problemes veïnals, de barriades, queixes o inclús problemes personals. Poder fer feina damunt això, tenir un resultat i després tornar a veure i parlar amb la persona i que tot estigui bé, és el millor. La relació propera amb el ciutadà i veure que estan contents és el que més compensa. De vegades no és fàcil arreglar-ho tot, però els ho expliquem.

Alguna cosa que queda pendent, quina es la prioritat del seu mandat ?

A veure, problemes endèmics a Manacor n’hi ha. Per exemple el què parlàvem, el Pla General. És una cosa que s’ha d’arreglar, confiï que es resolgui aquests anys. Anem amb un urbanisme de “parxe” i això no convé a cap preu. Un altre problema que també ens hem posat molt damunt el tema d’aigua. Volem que sigui de qualitat, no potser el servei que tenim, no pot ser qui hi hagi les fuites que hi ha a la xarxa… i per això hem treballat molt. Hem millorat moltíssim la xarxa. L’objectiu però, és aconseguir aigua potable. Crec que aquestes són les meves dues prioritats.

“Anem amb un urbanisme de “parxe” i això no convé a cap preu”

Una vegada valorats els companys de govern, com valora la seva tasca de l’oposició?

Bé, l’oposició crec que és molt important. La seva feina és imprescindible i també hi ha ciutadans que els han votat. El problema dels grups de l’oposició és que mai han assumit la forma en què han perdut el govern municipal.

Varen començar governant en minoria i no es van preocupar massa d’aconseguir una majoria estable. Jo crec que ho haguessin pogut aconseguir i que consti que jo hagués estat un dels principals perjudicats; però es varen confiar molt en el fet que no era possible una entesa entre PI i PP, en aquells moments que havia passat el que havia passat. Però no van calcular que nosaltres teníem més clar que els interessos de Manacor van per damunt d’interessos particulars i de partit.

Varen encaixar molt malament la moció i això ha anat junt amb la labor d’oposició. Darrere la seva feina hi ha una ràbia interna no continguda.

“El problema dels grups de l’oposició és que mai han assumit la forma en què han perdut el govern municipal…Ens consideren un ‘pacte de pirates'”

I com ha afectat aquesta ‘ràbia’ des de la teva perspectiva?

Doncs ha afectat considerablement; haguéssim pogut arribar a més consensos que no hem pogut. Per què? Per què per ells consensuar amb nosaltres és com consensuar amb el dimoni. Ens consideren un “pacte de pirates” i arribar a acords amb nosaltres no ho poden consentir.

Quan hi ha una cosa traumàtica hi ha un procés de dol què és normal, però ara ja dura massa. Si passa un temps i no es cura, és patològic i crec que això ha marcat l’activitat de l’oposició.

A simple vista, la pròxima batlessa, Catalina Riera, dóna una imatge de tenir un caràcter fort i vostè de ser una mica més tímid i amb menys caràcter… què en pensa d’això? Quines diferències hi veu per treballar en el mateix càrrec?

Crec que el caràcter és important. Jo som més pausat, m’entenc molt bé amb la gent de tu a tu. M’intento sempre posar tranquil i pensar abans d’actuar, no som d’impulsos en calent. Al final sempre són impulsos dels quals ens penedim. Es vera que normalment xerro poc, m’agrada més escoltar. No opino si no sé del tema, però crec que la prudència en política, no és dolenta.

De totes maneres, no crec que tot i que na Cati sí que és més impulsiva el seu caràcter no afectarà el seu lloc. Però bé, repeteixo que les coses impulsives no aconsegueixen res, són més negatives que positives.

Aquest divendres arranquen les Fires i Festes de Primavera, les seves darreres com a batle, quin acte ens destacaria?

Crec que tots els actes són importants. És una fita esperada durant tot l’any. Els esdeveniments de sempre són molt destacables; el pregó és molt guapo, la fira és una de les que té més acollida, que ve més gent de fora a visitar-nos, però crec que en definitiva tot és important, ja que són un mirall del qual som i hem de demostrar el nostre potencial; i les festes són una oportunitat. Tradició, cultura, música… tot el que nosaltres tenim ho exposem per mostrar el nostre potencial en tots els sectors. És important que s’hi vegi tothom reflectit, ciutadans, empreses manacorines i entitats.

“A les Fires i Festes és important que s’hi vegi tothom reflectit, ciutadans, empreses manacorines i entitats”

Convidi a la gent…

Hi ha més de 80 actes, per tant hi ha per tots els gustos i preferències. Tothom hi pot trobar alguna cosa que li agradi i crec que està molt ben organitzada. De fet, aprofitaré per donar l’enhorabona als delegats de comerç i al de Festes i a tots els que hi participen perquè crec que seran unes bones Fires i Festes de Primavera. És el nostre segon any i tota l’experiència que vam agafar l’any passat l’hem empleada per corregir errors i fer-les enguany encara millors.

Així, aquest divendres a les 17:00 h els Cossiers donaran el “sus” a aquestes Festes de Primavera del 2017. Les darreres d’en Pedro Rosselló, un batle que va arribar “de rebot” i considera ha fet bona feina en el temps que li han donat. Sempre fidel al seu partit, Pedro Rosselló deixarà la batlia amb uns quants problemes resolts, com l’aigua de Cala Murada i un bon llistat que encara resten per solucionar; Cala Varques, la neteja municipal o l’impossible Pla General segueixen en llista d’espera. A veure si la seva companya de pacte, hi trobarà solució o haurem d’esperar una altra legislatura.

C. Amores.

Són tendència