Connect with us

Actualitat

El Pla d’Actuacions de Fosses 2019-2020 preveu actuacions a Manacor, Artà i Porreres

Comissió Tècnica de Desapareguts i Fosses de les Illes Balears

La Comissió Tècnica de Desapareguts i Fosses de les Illes Balears, òrgan tècnic adscrit a la Conselleria de Cultura, Participació i Esports, i creat per la Llei per a la recuperació de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i el Franquisme, ha acordat el seu Pla d’Actuació 2019-2020.

El Pla d’Actuacions aprovat preveu la tercera fase de Porreres, on s’intervindrà una zona enjardinada que està situada a devora de la fossa oberta al 2016. Cal recordar que la intervenció de la fossa principal es troba en aquests moments paralitzada per instàncies judicials; no obstant això, testimonis orals certifiquen que a la zona enjardinada que s’intervindrà també s’hi enterrava gent. L’historiador Tomeu Garí ha estat el responsable de la investigació.

En el cas de Porreres, també es durà a terme la segona fase del Pou de Son Lluís, a la finca de Son Lluís es troben diversos pous, que segons testimonis orals allà es tiraven cossos de les víctimes. Es va fer una primera intervenció a un dels pous que no va donar resultats i és per això que en aquesta segona fase s’intervindrà un altre pou de la mateixa finca per cercar-hi els cossos.

També contempla actuacions novament en el Cementeri de Son Coletes (Manacor), després de donar positiu l’estudi de viabilitat realitzat el passat mes d’octubre. Els tècnics varen poder localitzar el cementeri vell, damunt del qual es va construir l’actual cementeri de Son Coletes a partir de l’any 1946; aquests indicis varen fer possible la hipòtesi de que encara restin cossos davall de la nova construcció que podrien ser de represaliats de la guerra civil. Son Coletes era un petit cementeri obert fora de la ciutat de Manacor per enterrar els morts de la pesta de 1820. Després, pràcticament es va abandonar ja que els enterraments tenien lloc en el cementeri oficial situat a Son Mas. No obstant això, es va tornar a utilitzar en els anys de la Guerra Civil i la repressió franquista. Segons la investigació històrica realitzada per Antoni Tugores, a Son Coletes varen tenir lloc els enterraments després de nombroses execucions realitzades des de finals d’agost del 1936 i el final de la postguerra, incloses les dels afusellats després de judici sumari en els anys posteriors.  El nombre de víctimes allà va ser de 365 persones identificades més un nombre indeterminat de persones sense identificar, la majoria civils i alguns militars republicans. Durant els anys 50 es va decidir tancar el cementeri de Son Mas i es va triar Son Coletes i terrenys pròxims com a nou cementeri que va ser inaugurat l’any 1953 i que avui en dia segueix com a cementeri municipal de Manacor. Existeixen testimonis que afirmen que al fer les obres de transformació els terrenys varen ser remoguts i les restes òssies trobades traslladades a diferents osseres. No obstant això l’estudi de viabilitat ha donat positiu i la importància històrica dels fets succeïts i l’elevat nombre de víctimes fa que s’intervingui el cementeri.

També es durà a terme una intervenció en el Forn de calç del Coll d’Artà-Salma, segons Jaume Alzina Mestre, Doctor en Història, la fossa es trobaria a la falda de la muntanya lateral del coll d’Artà, el Puig de ses Fites. Les restes que pot ser conté la cavitat podrien correspondre a un veí d’Artà assassinat dia 10 de setembre de 1936 per franquistes.

Són tendència

© 2022 defrancdigital.com