Connect with us

Comunitat

La zonificació turística de Mallorca ha reduït en 9.413 l’oferta legal d’habitatges turístics, segons Habtur

La patronal dels lloguers turístics ha  presentat una demanda contra la norma aprovada pel Consell de Mallorca

El passat mes de novembre Habtur va presentar davant el TSJIB un recurs contenciós administratiu contra la zonificació turística aprovada pel Consell de Mallorca el mes de juliol de 2018. Habtur considera aquesta mesura desproporcionada i poc justificada. “Només te per objectiu aniquilar un sector que, a diferència dels tradicionals, permet una millor redistribució dels ingressos del turisme”, segons la patronal. Una vegada admès a tràmit aquest recurs, Habtur presenta la pertinent demanda contra aquesta Delimitació Provisional feta per la institució insular.

Els arguments per presentar aquesta demanda se sustenten en un estudi realitzat per InAtlas sobre l’impacte que la zonificació ha tingut sobre els habitatges d’usos turístics. Segons l’advocat d’Habtur, Tomás Villatoro, “la zonificació suposa una barrera d’entrada en el mercat de l’allotjament turístic creant un clar obstacle a la competència efectiva i va en contra de l’article 38 de la Constitució. A més, comporta la pèrdua de factors positius generats per aquesta activitat com la moderació del preu de l’allotjament, la correcció de l’estacionalitat, el desenvolupament del comerç de proximitat, la regeneració de les rendes de les famílies propietàries o la modernització de barris i zones degradades”. Segons villatoro, “la zonificació aprovada pel Consell podria vulnerar també la Directiva Europea de Serveis, les normes de transposició i els principis de bona regulació”.

La zonificació no està justificada jurídicament des del punt de vista de la necessitat (interés general) i la proporcionalitat ja que es posa el focus en un sector que, segons les dades presentades per la institució, evidencien que els habitatges d’ús turístic representen un 4,4 per cent del parc d’habitatges de l’illa. S’ha de considerar discriminatori desenvolupar  justificar una llei basada en aspectes d’impacte mediambiental, territorial i socioeconòmic a partir d’un suposat impacte diferencial produït per percentatge mínim. Dels prop de 12 milions de turistes que visitaren l’illa l’any passat tan sols un 11 per cent va triar el lloguer turístic per a la seva estada. “Això demostra que el sector no és el màxim, ni molt manco l’únic culpable, de la massificació a Mallorca”, diu Habtur.

La zonificació ha reduït en 9.413 l’oferta legal d’ETH passant de 12.981 a 3.568, de les quals un terç (1263) només es poden comercialitzar durant 2 mesos.

Dels prop de 12 milions de turistes que visitaren l’illa l’any passat tan sols un 11 per cent va triar el lloguer turístic per a la seva estada. “Això demostra que el sector no és el màxim, ni molt manco l’únic culpable, de la massificació a Mallorca”, diu Habtur

El preu de l’habitatge ha continuat creixent tot i la reducció progressiva del nombre d’habitatges de lloguer vacacional a Mallorca. En dos anys els habitatges d’usos turístics s’han reduit un 19,95% a l’illa (6.403 cases manco) i a Palma un 53,52% (2.115). Això demostra que aquesta activitat no és responsable d’aquesta problemàtica. Segons l’informe InAtlas aquest increment es deu en un 97% al creixement econòmic, l’augment d’ocupació i el creixement demogràfic.

El lloguer vacacional ha perdut en un any 455.417 turistes, més de 5 milions de pernoctacions i, més de 192 milions d’euros.

>
Segueix llegint
Publicitat
Feu clic per comentar la notícia

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *