Connect with us

Actualitat

Descobreixen el fòssil d’una balena de 5,7 milions d’anys en un bloc de pedra de Santanyí

Es tracta de la primera troballa d’aquest tipus de cetacis d’aquesta edat geològica en tot el Mediterrani

Un recent treball de col·laboració realitzat pels investigadors Dr. Michelangelo Bisconti (Sant Diego Natural History Museum), Enric Torres (IMEDEA), Josep Juárez (Museu Balear de Ciències Naturals) i Josep Sacarès (Societat d’Història Natural dels Balears), sota la coordinació del Dr. Guillem Mas del Grup d’Investigació de Cièncias de la Terra del Departament de Biologia de la UIB, ha permès conèixer la troballa d’un crani de cetaci misticeto fòssil, probablement de la família roqual, situat a l’interior d’un bloc de pedra de Santanyí d’uns 750 kg de pes, procedent d’una pedrera pròxima al nucli de s’Horta, en el municipi de Felanitx.

Els resultats preliminars han estat presentats en el recent 1st Palaeontological Virtual Congress així com en les VII Jornades de Medi Ambient de les Illes Balears.

La pedra de Santanyí correspon a la unitat estratigràfica local Calcàries de Santanyí, també denominada Complex Carbonatico Terminal a nivell general del Mediterrani. Aquesta unitat està directament relacionada amb la denominada Crisi de Salinitat Messiniense, ocorreguda al Mediterrani, ara fa 5,9 – 5,3 milions d’anys.

Donades les dimensions i principals trets morfològics del fòssil, no existeix dubte de què es tracta del neurocrani d’un cetaci del subordre del misticetos. L’extracció i/o preparació de l’exemplar possiblement pot permetre una determinació més específica.

La importància de la troballa resideix principalment que es tracta de la primera i única cita, fins ara coneguda, d’una balena fòssil dins d’aquesta unitat estratigràfica i època geològica en tot el Mediterrani, ja que se suposa que com a conseqüència de les condicions extremes que va provocar la crisi de salinitat, els grans cetacis, donada la seva sensibilitat a la hipersalinitat, es van extingir temporalment del Mediterrani, fins al restabliment de les condicions marines normals a l’inici del Pliocè.

Segons ha informat la UIB en un comunicat, aquest fòssil de balena està situat a l’interior d’un bloc de pedra de Santanyí d’uns 750 quilos de pes, procedent d’una pedrera pròxima a la localitat de s’Horta, a Felanitx

Donades les dimensions i principals trets morfològics del fòssil, no existeix dubte de què es tracta del neurocrani d’un cetaci del subordre del misticetos. L’extracció i/o preparació de l’exemplar possiblement pot permetre una determinació més específica. Per comparació amb altres exemplars fòssils i actuals de la família Balaenopteridae, les restes correspondrien a un exemplar d’aproximadament 8 m de llarg i unes 7-8 tones de pes, semblança a l’espècie actual Balaenoptera acutorostrata o rorcual aliblanco o de Minke.

La presència aïllada d’un cetaci dins de la Unitat de Calcàries de Santanyí és totalment coherent amb el model de Crisi de Salinitat Messimiense observat en el registre de les Illes Balears (tesi doctoral de Guillem Mas). Segons aquest, després d’un primer episodi evaporític marginal, es va produir una breu restitució del nivell del mar i de les condicions marines normals, fets que haurien permès l’última deposició de carbonats (Calcàries de Santanyí)), així com l’entrada esporàdica de cetacis al Mediterrani, just abans de la gran baixada del nivell del mar.

Segueix llegint
Publicitat
Feu clic per comentar la notícia

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Són tendència