Manacor ret homenatge a les dones i a la dansa
Les dones i la dansa varen ser les protagonistes de l’Homenatge que diumenge passat, dia 3 de març, va celebrar-se a la plaça de les Perleres. I és que a Manacor la societat civil s’encarrega des de fa alguns anys de commemorar aquesta data amb un homenatge a la plaça de les Perleres. El col·lectiu Dones de Llevant encapçala la celebració i amb l’ajuda d’altres entitats centra el focus de la celebració del Dia Internacional de la Dona en un aspecte concret del fet femení.
Aquest any, la ballarina Lluïsa Ortiz va ser l’encarregada de llegir el manifest. “Ballar ens ajuda a pensar d’una manera diferent. Ballar ens permet treballar amb habilitats i limitacions, connectar el nostre cos amb la imaginació i buscar, a la fi, un espai de llibertat”, va defensar la ballarina.

Com sol ser habitual, enguany també es descobriren plaques. “La dansa és un llenguatge natural de l’ésser humà i un camí per sentir intensament”, que ret un especial homenatge a la ballarina manacorina Nunsi Elegido. I l’altra cita diu “Herència, arrels i tradicions… conservem tot allò que és nostre i sobretot gaudeix del que fas”; paraules que pronuncià Antònia Gayà Matamalas Truca, una persona molt vinculada al ball de pagès.
Durant l’acte que va conduir Antònia Matamalas, la presidenta de Dones de Llevant, també hi va haver espai per al debat. Des del col·lectiu es varen donar a conèixer les dades de l’estudi que analitza l’interès pel ball de bot dels nins i les nines del Llevant de Mallorca. Tot i que en les classes d’adults el 63% dels participants són dones, en els cursos infantils el 93% dels alumnes són nines i només el 7% són nins. Així ho recull l’estudi de l’especialista en temes de gènere, doctora en psicologia i professora de la Universitat de les Illes Balears, Esperança Bosch. “Els balls populars, que molt freqüentment són en parella, en principi no estan estigmatitzats des d’un punt de vista de gènere. Però una vegada més podem veure com factors educacionals i possiblement de models socials, actuen de manera negativa en relació a la igualtat entre ells i elles”, indica l’informe que varen donar a conèixer els organitzadors.
L’homenatge va continuar amb actuacions de dansa, de ball de bot, amb actuacions musicals i amb la descoberta de la placa d’enguany, en la que es poden llegir dues frases. “La dansa és un llenguatge natural de l’ésser humà i un camí per sentir intensament”, que ret un especial homenatge a la ballarina manacorina Nunsi Elegido. I l’altra cita diu “Herència, arrels i tradicions… conservem tot allò que és nostre i sobretot gaudeix del que fas”; paraules que pronuncià Antònia Gayà Matamalas Truca, una persona molt vinculada al ball de pagès.