Connect with us

Oci i Cultura

Manacor inaugura l’exposició ‘Contes infantils de la guerra’

La mostra fa un repàs a la producció editorial infantil durant la guerra civil

L’exposició demostra com aquesta literatura es va convertir, com l’adulta, en part de l’engranatge propagandístic del moment. Els contes es convertien en una arma per ensenyar els més petits un món dual de bons i dolents, semblant al que s’estava enfrontant en aquells moments al camp de batalla. “Aquests contes han estat molt difícils de recuperar perquè durant la guerra i la dictadura aquells que els varen guardar a ca seva s’exposaven a la repressió o la mort si eren descoberts i per això s’han conservat poquíssims exemplars”, va explicar el comissari de la mostra Sergi Freixes.

A la inauguració també hi varen assistir la batlessa de Manacor, Catalina Riera; la delegada de Cultura i Turisme, Antònia Llodrà; la delegada d’Urbanisme, Isabel Febrer; i la directora del Museu, Magdalena Salas. La mostra aplega exemples de les iniciatives portades a terme pel Comissariat de Propaganda de la Generalitat o per l’Editorial Estrella.

A la inauguració també hi varen assistir la batlessa de Manacor, Catalina Riera; la delegada de Cultura i Turisme, Antònia Llodrà; la delegada d’Urbanisme, Isabel Febrer; i la directora del Museu, Magdalena Salas. La mostra aplega exemples de les iniciatives portades a terme pel Comissariat de Propaganda de la Generalitat o per l’Editorial Estrella. I no només des del vessant purament literari, en què hi participen autors com Lola Anglada o Salvador Perarnau sinó també de tots els recursos que acompanyen els contes infantils. En aquest sentit posa especial atenció a la tasca dels dibuixants i il·lustradors, molts d’ells amb una clara influència de l’avantguarda revolucionària russa, com Ramon Puyol, Pitti Bartolozzi o Artur Moreno. Durban, Berta i Elmer Hader, o Lola Anglada.

Comissariada per Sergi Freixes, l’exposició pot ser visitada fins dia 19 de maig al Museu d’Història de Manacor

Comissariada per Sergi Freixes, l’exposició que fins dia 19 de maig acull el Museu d’Història de Manacor és un viatge que s’atura per mostrar-nos amb detall diferents episodis, recull exemples de contes clàssics adaptats, de la literatura infantil del bàndol franquista de la guerra i la postguerra, i s’endinsa en institucions com el Ministerio de Instrucción Pública, El Comissariat de Propaganda i la Biblioteca Infantívola.

Són tendència