Connect with us

Societat

Comencen les tasques de necròpsia del rorqual que va morir aquest cap de setmana a Cala Millor

El volum i pes de l’animal no han permès desplaçar-lo de la zona

Tècnics del Consorci de Recuperació de Fauna de les Illes Balears (COFIB) han començat a supervisar, aquest dilluns, la necròpsia al rorqual comú que va morir la matinada de diumenge després de quedar encallat a Cala Millor. En les tasques hi participen tècnics i especialistes de Palma Aquarium, la Universitat de Barcelona (UB) i el CREM. A l’operatiu, hi donen suport la Guàrdia Civil, agents de Medi Ambient, el Servei d’Emergències i Serveis Municipals de l’Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar.

La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca ha decidit liderar les tasques necessàries per preparar l’animal atesa la impossibilitat per a l’Ajuntament (que en té les competències) de dur-les a terme.

Ahir, diumenge, es va muntar l’operatiu per treure l’animal de la vorera de la platja per carregar-lo a un camió i dur-lo a un lloc segur perquè els especialistes poguessin fer les tasques de recollida d’informació biomètrica, biològica i mostres biològiques de l’animal per a estudiar les causes de la seva mort. En l’operatiu hi van participar Palma Aquarium, COFIB, agents de Medi Ambient, la Guàrdia Civil, la Policia Local i tècnics municipals.

Finalment, el volum i pes de l’animal no han permès desplaçar-lo d’aquest indret i, després d’analitzar diverses opcions, avui el Servei d’Emergències ha muntat un operatiu a la platja, perquè els tècnics en puguin fer la necròpsia i també les tasques necessàries per preparar l’animal perquè la maquinària en pugui retirar les restes.

El gerent del COFIB, Lluís Parpal, ha explicat que les tasques es podrien allargar fins demà, dimarts. Primer de tot, segons que ha detallat, es procedirà a una tasca més científica, que consisteix a obrir la cavitat celòmica de l’animal per extreure’n els òrgans i agafar les mostres que serviran per a estudiar i determinar les causes de la mort. La resta seran dipositats a un abocador controlat d’EMAYA. La part de l’esquelet posterior i la musculatura que no es pugui retirar serà enterrada amb calç, perquè probablement seran aprofitats amb finalitats museístiques o d’investigació.

Són tendència