Connect with us

Actualitat

Es Fortí de Cala d’Or obri les portes al públic

Després que l’Ajuntament de Santanyí arribés a un acord amb la Fundació Illes Balears el novembre de 2018 per a llogar-li el recinte durant els pròxims quatre anys

Des del 22 de gener, es Fortí de Cala d’Or està obert cada dia de les 10.00 fins a les 18.00. Aquest serà l’horari de visita de novembre a març, i d’abril a octubre romandrà obert de les 10.00 a les 22.00. Aquesta obertura s’ha pogut aconseguir després que l’Ajuntament de Santanyí arribés a un acord amb la Fundació Illes Balears el novembre de 2018 per a llogar-li Es Fortí durant quatre anys. La intenció del consistori santanyiner és convertir la fortificació en un centre multifuncional per a fer-hi diferents actes públics.

Segons ha explicat la batlessa pedània de Cala d’Or, Bàrbara Xamena, “aquesta és la primera passa del camí perquè Es Fortí el puguin gaudir tots els veïnats del poble, així com tots aquells que ens visiten. Per aquest equip de govern de l’Ajuntament de Santanyí era fonamental recuperar Es Fortí, i per això estem molt satisfets que l’acord signat amb la Fundació Illes Balears hagi pogut cristal·litzar d’una vegada per totes en tenir-lo obert”.

La batlessa pedània de Cala d’Or, Bàrbara Xamena, els regidors Rafael Batle, Maria Pons i Ricarda Vicens, i el batle de Santanyí, Llorenç Galmés, durant una visita a les instal.lacions.

Les portes des Fortí s’obriran cada dia, tant durant la temporada alta com a la temporada baixa. A més, l’Ajuntament s’encarregarà de fer el manteniment tant de l’interior com de l’exterior, i es tornarà a il·luminar als vespres fins a la mitjanit, cosa que feia més d’un any que no es produïa.

El preu del lloguer anual per part de l’Ajuntament és d’uns 15 mil euros per a unes instal·lacions que, s’ha de recordar, s’ubiquen a Cala Llonga i que l’exèrcit va subhastar l’any 1878 per després ser propietat de Josep Costa Ferrer. De fet, va ser la seva família qui el 1992 el va transferir a la Fundació Illes Balears.

Es Fortí va ser construït per l’enginyer José Muñoz, i disposava d’una guarnició amb 4 canons, cos de guàrdia per un sergent i 19 homes, i 3 garites. Es tracta d’unes instal·lacions que varen haver de ser reconstruïdes l’any 1793 per mor dels greus desperfectes a conseqüència d’una gran ona de la mar que va entrar cap a dins Santanyí. És una fortalesa de planta quadrangular amb una amplada de 26 metres, que destaca per les troneres situades a la zona que dóna al mar, sent una de les poques obres militars d’aquest gènere a Mallorca. La fàbrica és de maçoneria, encara que en algunes zones apareix el cadirat de pedra de Santanyí.

Segueix llegint
Publicitat
Feu clic per comentar la notícia

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Són tendència