Connect with us

Societat

Aquest dissabte: Fum i llum pels drets humans

Ja hi ha confirmats 48 punts d’encesa a Mallorca

Aquest dissabte, 12 de gener a les 13 hores i a les 18.15 hores les talaies i talaiots de les Illes Balears i de localitats com Ouedlaou, al Marroc, i Mahdia, a Tuníssia encendran fum i llum per reivindicar, d’una banda, solidaritat i respecte cap a les persones que s’han vist obligades a abandonar els seus països d’origen i, de l’altra, per reivindicar la conservació de les torres de defensa com a patrimoni arquitectònic, paisatgístic i cultural de les nostres costes. Així ho recull el manifest consensuat aquest 2019 entre les diferents institucions i entitats que col·laboren en la iniciativa, coordinada des del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca.

Una altra de les novetats d’enguany és el Cant pels Drets Humans que se celebrarà durant l’acte d’encesa i que té com a himne la cançó de Lluís Llach, Viatge a Ítaca, amb la intenció de fer “un crit ben fort a favor dels drets humans”, en paraules dels organitzadors. Una proposta a la qual s’han sumat, a hores d’ara, una desena de corals d’arreu de Mallorca: l’Orfeó Ramon Llull, la coral de Porreres, Algaida, Llucmajor, Montuïri, Santanyí, la coral Ireneu Sagarra i les corals de Portocolom i Jerrets de Vista Alegre.

El manifest que es llegirà en l’encesa d’aquest dissabte fa un “esment especial a la doble dificultat i la doble condemna que suposa ser dona i refugiada. A més de jugar-se la vida com els seus companys de viatge, les dones sovint són sotmeses a vexacions i abusos de caràcter sexual o són captades per xarxes d’explotació i de tracta de persones”.

Amnistia Internacional i el Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació són altres dos col·laboradors destacats de l’encesa de torres, al costat d’ajuntaments i serveis d’emergències com l’112 i els Bombers de Mallorca. Antònia Rosselló, gerent del Fons explica que en alguns països de la ribera sud del Mediterrani “és molt complicat encendre foc per temes de seguretat. I a hores d’ara tenim confirmats dos municipis: Ouedlaou, a la costa del Marroc, i Mahdia a Tuníssia, on tenim projectes de democràcia local. En tots dos casos hi ha la participació de la societat civil i també de l’ajuntament, que és qui ha autoritzat l’acte”.

L’encesa de torres i talaies d’aquest dissabte repetirà el protocol de les anteriors edicions. L’encesa començarà a Sa Dragonera i el senyal es transmetrà en dos itineraris –cap al nord i cap al sud- que conflueixen en el Castell de Bellver, que és on s’ha ubicat històricament el cap de comandament.

Valora aquest article
>
Segueix llegint
Publicitat
Feu clic per comentar la notícia

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *