Connect with us

Actualitat

Descobertes tres possibles víctimes dels quatre afusellats i enterrats a la fossa de Llucmajor

Segons la causa judicial, serien Macià Salvà, del Coll d’en Rebassa, i Antoni Oliver, de Pollença, i un tercer, Sebastià Vidal, de Santanyí, el qual encara s’ha de desenterrar

Tres dies i mig més tard d’iniciar-se els treballs d’exhumació a la fossa del cementiri de Llucmajor per part de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports, l’equip que és l’encarregat ha trobat tres cossos que correspondrien a quatre dels afusellats pel franquisme i que des de dimarts s’estan cercant. La localització dels cossos coincideix amb l’indret on especifica la causa judicial oberta, presenten trauma perimortem en el crani, és a dir, lesions de projectils per arma de foc, com indicava l’autòpsia del 1936, i alguns cossos estan disposats boca avall. A més, quan es varen enterrar els cossos es varen tallar altres enterraments anteriors. Dos d’aquests tres cossos correspondrien, segons la informació històrica de què es disposa i sobretot segons apunta la causa judicial oberta, per una banda, a Macià Salvà, del Coll d’en Rabassa, picapedrer de 32 anys, el cos del qual aparegué dia 28 d’octubre devora del cos d’una altra víctima, Sebastià Vidal, i va ser identificat per la seva dona; deixava una filla menor d’edat. L’altre cos seria el d’Antoni Oliver, de Pollença. El cos de Salvà i Oliver s’han trobat on apuntava la causa, en el quadre 1 del cementeri.

El tercer cos descobert, amb l’exhumació del qual encara s’hi està treballant, podria correspondre al de Sebastià Vidal, de Santanyí, guàrdia civil retirat de 53 anys, el cos del qual aparegué dia 28 d’octubre del 1936. Va ser identificat per la seva dona, deixava dos fills menors d’edat. El seu cos s’ha trobat en el quadre dos del cementeri que apuntava la causa.
El quart cos per trobar és el de Miquel Martorell, pagès de 35 anys de Bunyola, el cadàver del qual aparegué dia 3 de desembre de 1936. La seva dona va reconèixer la roba i pertinences recuperades una setmana després del seu enterrament. Deixava un fill de dos anys.

Segons la informació històrica, entre els mesos d’octubre i desembre del 1936 aquestes quatre persones varen ser afusellades entre el quilòmetre 19 i 20 de l’antiga carretera de Palma a Portocolom.

La responsable de l’equip d’arqueòlegs de la Societat Aranzadi, adjudicatària de les intervencions a fosses per part de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports, és qui ha donat els detalls de les troballes, acompanyada de la consellera Fanny Tur i d’alguns dels familiars de les víctimes afusellades i enterrades en el cementeri municipal.

Valora aquest article
>
Segueix llegint
Publicitat
Feu clic per comentar la notícia

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *