Connect with us

Comunitat

Els nuclis urbans de Mallorca, amb menys de 4.000 persones censades, tendran fibra abans del juliol de 2020

Indrets com la Colònia de Sant Pere, Ariany, S’Horta, Es Carritxó o Cales de Mallorca tindràn els mateixos drets d’accés a la tecnologia i a la informació a partir de l’any que ve

Durant el darrer trimestre de 2018, el Govern de les Illes Balears ha adjudicat subvencions per un total de 2.826.753,29 € a operadores de telecomunicacions perquè estenguin la banda ampla de nova generació arreu de l’arxipèlag. Gràcies a aquests projectes d’inversió, que han d’estar finalitzats el juliol de 2020, un 99,75% de la població balear tendrà accés a fibra òptica en menys de dos anys.

Els ajuts atorgats consisteixen en subvencions a fons perdut i estan cofinançats pel Programa Operatiu FEDER 2014-2020, que té entre els seus objectius millorar l’ús i la qualitat de les tecnologies de la informació i de la comunicació, així com l’accés a aquestes tecnologies.

Amb gairebé el 100% de la població amb accés a fibra òptica, les Illes Balears seran, juntament amb Euskadi, el territori amb més connexió a l’Estat espanyol. Es tracta d’una fita important, ja que la realitat insular condiciona aquest tipus de projectes d’inversió. Per al director general de Desenvolupament Tecnològic, Benjamí Villoslada, “les illes ho tenim més complicat: primer, perquè els nuclis de població solen ser petits i, segon, perquè la connexió marítima sol ser un fre a l’arribada d’operadores, ja que han de pagar un peatge extra de connexió troncal submarina que és mal d’amortitzar perquè dona servei a poques persones i empreses en comparació al continent, que disposa de connexions troncals terrestres abundants”.

El Govern  ha adjudicat subvencions per un total de 2.826.753,29 € a operadores de telecomunicacions perquè estenguin la banda ampla de nova generació arreu de l’arxipèlag

La intensitat màxima dels ajuts és del 40% en zones d’entitats singulars de població (ESP) amb una població d’entre 2.000 i 4.000 habitants; i del 50% en zones ESP amb una població de menys de 2.000 habitants. Aquests criteris es basen en la menor rendibilitat econòmica i comercial per a les operadores, en ser nuclis de població petits o zones territorialment disperses.

Per tal d’adjudicar els ajuts, a Direcció General de Desenvolupament Tecnològic identificà i definí les zones blanques NGA de les Illes Balears, és a dir, aquelles zones que no disposen de cobertura de xarxes de banda ampla de nova generació ni hi ha previsions per a la seva dotació en el termini de tres anys. Amb l’objectiu d’aconseguir un llistat exhaustiu, la classificació del Govern balear es va creuar amb la informació aportada en el seu moment pel Ministeri d’Energia, Turisme i Agenda Digital.

Les següents zones del Pla, Migjorn i Llevant, que compten amb menys de 4.000 persones censades, tendran fibra abans del juliol de 2020:

Ariany, Colònia de Sant Pere, Montfarrutx, Betlem, Es Carritxó, S’Horta, Son Mesquida, Son Negre, Son Proenç, Cala Pi, Cala Murada, Cala Anguila-Cala Mendia, S’Illot, Cala Morlanda, Cales de Mallorca, s’Estany den Mas, Son Macià, Sa Coma, Son Carrió, Son Moro, Colònia de Sant Jordi i Costa dels Pins.

 

 

Segueix llegint
Publicitat
Feu clic per comentar la notícia

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Són tendència