Inaugurada a Manacor l’exposició 'Pompeu Fabra, una llengua completa'
Connect with us

Oci i Cultura

Inaugurada a Manacor l’exposició ‘Pompeu Fabra, una llengua completa’

L’exposició, que romandrà oberta al públic fins dia 28 de febrer al molí d’en Beió, es va inaugurar dissabte passat

Durant l’any 2018 es commemora la figura i l’obra de Pompeu Fabra, coincidint amb els 150 anys del naixement del lingüista i gramàtic i amb el centenari de la publicació de la Gramàtica catalana. Per aquest motiu el Servei Lingüístic de l’Ajuntament de Manacor i l’Escola Municipal de Mallorquí han inaugurat l’exposició ‘Pompeu Fabra, una llengua completa’. Aquesta exposició proposa als visitants descobrir l’aportació de Fabra a la llengua catalana. I és que gràcies a la feina de Pompeu Fabra i a la d’altres lingüistes, com Antoni M. Alcover, els territoris de parla catalana disposam d’una llengua completa, vital, codificada, consensuada i amb projecció de futur.

L’exposició, que romandrà oberta al públic fins dia 28 de febrer al molí d’en Beió, la seu de l’Escola Municipal de Mallorquí, es va inaugurar dissabte passat, dia 15 de desembre,  amb el monòleg Pompeu Fabra: jugada mestra!, d’Òscar Intente. “El cor i l’ànima d’un poble és la seva llengua, aquella en la qual pensam, ens expressam i estimam; i la llengua catalana, la nostra, forma part de l’ànima i del cor de Manacor”, va explicar la batlessa de Manacor, Catalina Riera, durant l’acte d’inauguració.

En l’acte d’inauguració l’actor Òscar Intente va interpretar el monòleg Pompeu Fabra: jugada mestra!, del qual és autor. El monòleg va remarcar la dimensió esportiva de Fabra, molt aficionat al tennis, per fer una metàfora sobre la importància de les regles en la llengua i per introduir els assistents en la dimensió científica, humana i ciutadana del geni ordenador de la llengua catalana.

Els vuit plafons que formen l’exposició ‘Pompeu Fabra. Una llengua completa’ permeten fer un recorregut per les facetes més essencials de Fabra. “La seva inquietud pel llenguatge, la seva capacitat autodidacta; el Fabra químic; el Fabra lluitador i convençut de la necessitat d’una normativa que es regeixi per criteris fixos, i tota la tasca que va fer fins a la seva mort a l’exili de Prada de Conflent el dia de Nadal del 1948”, va explicar la tècnica del Servei Lingüístic, Bel Andreu.

El Servei Lingüístic de l’Ajuntament de Manacor s’ofereix a cedir aquesta exposició, creada per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, als centres escolars, als ajuntaments i a les institucions interessades a fer-se ressò de la figura i l’obra de Pompeu Fabra. Per a més informació podeu posar-vos en contacte amb el Servei al correu electrònic cat@manacor.org

ÚLTIMES NOTÍCIES

L’OPINIÓ DELS NOSTRES LECTORS

Són tendència

© 2021 defrancdigital.com