Connect with us

Societat

L’artista alemany Gunter Demnig, impulsor d’Stolpersteine, serà dilluns a Artà

L’Associació Memòria de Mallorca i el Consell de Mallorca proposaren a l’artista alemany adaptar el projecte dedicat a les víctimes de l’holocaust a les víctimes de la repressió franquista instal.lant 19 pedres memorials a diferents municipis de l’Illa

Stolpersteine són unes petites escultures cúbiques creades per l’artista alemany Gunter Demnig que es varen instal·lar per primera vegada a la ciutat de Colònia per recordar (cada una) una víctima del nazisme. A Mallorca, l’Associació Memòria de Mallorca i el Consell de Mallorca proposaren a l’artista alemany adaptar el projecte a les víctimes de la repressió franquista amb la instal·lació de 19 pedres memorials, aquest mes de desembre, en record de les víctimes del franquisme a diferents municipis de l’Illa, gravant-hi els noms de divuit batles afusellats i d’un president de la Diputació republicana.

En paral·lel, l’Ajuntament d’Artà treballa des de la Regidoria de Patrimoni, en l’ampliació d’aquest projecte a la població civil del municipi per fer visibles i reconèixer les onze víctimes del bombardeig aeri ocorregut a Artà el 31 d’agost de 1936, uns fets documentats per l’historiador Jaume Morey i esmentats en la moció per a la retirada de símbols i distincions franquistes i per a l’impuls de la memòria democràtica, que aprovà l’Ajuntament en el plenari de setembre d’enguany per ampla majoria dels grups municipals. En aquest escenari, aquest dilluns que ve, dia 17 de desembre, l’artista Gunter Demnig serà a Artà per parlar d’aquest projecte en companyia de l’historiador Jaume Morey  i donar-ne els detalls. Serà a partir de les 19.30 hores a la cafeteria del Teatre d’Artà.

L’Ajuntament d’Artà treballa des de la Regidoria de Patrimoni, en l’ampliació d’aquest projecte a la població civil del municipi per fer visibles i reconèixer les onze víctimes del bombardeig aeri ocorregut al poble el 31 d’agost de 1936

La regidora, Aina Comas, ha agraït Demnig la seva predisposició a col·laborar, en aquest cas, amb una causa per honorar aquelles persones represaliades durant la Guerra Civil i la dictadura a Artà. “En el cas d’Artà hem pensat en posar l’accent en les víctimes civils, dones, homes i infants que foren assassinats. De la mà d’historiadors locals, volem que aquesta sigui la primera passa d’un projecte més ample que contribueixi a la recuperació de la memòria històrica, fomenti la reflexió crítica i l’estudi del nostre passat més recent com a element de prevenció contra feixisme i la intolerància”.

Són tendència