Connect with us

Comunitat

Querella contra el jutge Florit: Diario de Mallorca i Europa Press creuen que el magistrat va prevaricar

Els dos mitjans qualifiquen “d’absurd i insòlit” l’acte judicial que constitueix una “arbitrària conculcació del dret al secret professional del periodista”

L’agència Europa Press i Diario de Mallorca s’han querellat contra el jutge que va autoritzar l’escorcoll a les seves respectives redaccions dimarts passat. Els agents de la policia espanyola hi van entrar i se’n van endur els telèfons mòbils personals de dos periodistes, ordinadors de l’agència i diversa documentació del cas Cursach, de suposada corrupció. Diario de Mallorca es va negar a entregar els aparells informàtics i documents requerits pel jutge. El magistrat Florit pretén identificar la font de la informació feta pública i que es troba baix secret sumarial, en què hi hauria implicats polítics i policies.

El jutge creu s’han comès diversos delictes contra la llibertat d’informació, entre ells prevaricació judicial i violació de domicili.

L’origen de la polèmica és l’ordre del jutge, amb l’aval de la fiscalia, de decomissar els telèfons de dos periodistes que havien publicat una exclusiva relacionada amb el sumari del ‘cas Cursach’. Volen saber qui va filtrar la informació, que hauria comès un delicte de revelació de secrets.

En la querella presentada per Europa Press i Diario de Mallorca s’acusa a tots els intervinents en l’acte judicial dels delictes de “prevaricació judicial, contra la inviolabilitat del domicili, contra l’exercici del dret al secret professional del periodista, i per qualsevol altres que es descobreixin durant la instrucció de la querella presentada”. L’acció penal també va dirigida a “les altres persones que resultin ser partícips dels fets”.

Els querellants, com acusadors particulars, en la seva condició de perjudicats són Editora Balear SA, empresa editora de Diario de Mallorca; Europa Press Delegaciones SA, i els periodistes José Francisco Mestre i Blanca Pou. La resolució està signada pels lletrats Nicolás González-Cuéllar i Javier Crespo Bonachera.

En l’escrit, es demana que el Tribunal Superior de Justícia ordeni al Jutjat d’Instrucció nº 12 de Palma de Mallora i a la Policia Judicial “la immediata devolució als seus propietaris dels materials (dispositius de telèfons mòbils, ordinadors, pendrive i documentació en paper ) confiscats en execució de l’acte qualificat en la present querella com prevaricador i, així mateix, la immediata eliminació de qualsevol dada o còpia que s’hagi extret dels mateixos, que s’hagi fet constar en qualsevol suport material o virtual, en paper o informàtic “. Així mateix, reclama la declaració del magistrat querellat, així com la declaració testifical dels periodistes Mestre i Pou.

Els professionals del periodisme condemna l’acció

Més de 650 periodistes de tot l’Estat i bona part dels mitjans informatius, entre ells defrancdigital.com, ja han condemnat aquesta actuació i han reclamat al Consell General del Poder Judicial que es posicioni a favor del dret a la informació.

>
Segueix llegint
Publicitat
Feu clic per comentar la notícia

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *