Connect with us

Actualitat

L’associacionisme veïnal de Manacor, protagonista del pregó de Pere Antoni Pascual a les festes del Convent

La bandera de l’Associació de Veïnats de les barriades del Convent, el Centre, el Tren i s’Antigor dalt del campanar del convent i les banderes a les cases de les barriades,  els coets o el renou de festa indiquen que han començat les festes que tenen com a símbol els moretons, els gegants i s’Alicorn. El claustre de Sant Vicenç Ferrer, com cada any, va ser l’escenari que ompliren els veïnats i veïnades de la barriada per encetar les festes.

Enguany el pregoner ha estat el vicepresident de la Federació d’Associacions de Veïnats de Manacor, Pere Antoni Pascual, que precisament ha dedicat el seu parlament a parlar de l’associacionisme veïnal.

Abans d’ell el batle de Manacor, Pedro Rosselló, va voler destacar que  “les barriades sou els guardians d’alguns dels tresors més importants que conservam a Manacor, com els moretons, s’Alicorn o els gegants, que són símbols d’aquestes festes i també símbols de Manacor”.

El pregoner Pere Antoni Pascual va començar fent un repàs històric dels moviments associatius que començà en el tardofranquisme. “Quan el registre associatiu passà a mans dels governadors civils era tot tan surrealista que moltes entitats veïnals s’havien de registrar obligatòriament amb el nom d’un sant i del barri corresponent”, recordà.

A més, centrant-se a Manacor va recordar que l’associació de veïnats més antiga és la de Porto Cristo, que es registrà l’any 1964. I “per a les de Llevant i la del Convent, el Centre, el Tren i s’Antigor ens hem de remuntar a l’any 1989”. Aquestes associacions veïnals i totes les que existien a Manacor “reclamaven millores per als barris i organitzaven les festes corresponents”

Pere Antoni Pascual també recordà que “l’any 1993 es constituí la Federació d’Associacions de Veïnats de Manacor, que va tenir la primera seu social al desaparegut bar de Can Marit”. Durant els primers anys “les reclamacions veïnals se centraren en la implantació de l’ORA, la reclamació de l’Hospital, la lluita per fer possible examinar-se del carnet de conduir a Manacor o la denúncia dels problemes de convivència que es registraven als antics habitatges de l’Ibavi o altres problemes que malauradament encara són damunt la taula”, lamentà el pregoner.

Amb tot, durant el pregó Pere Antoni Pascual també recordà “la pressió que es va fer per fer possible la restauració del claustre, el reglament de participació ciutadana que va permetre un paper actiu dels veïnats o la col·laboració amb l’Ajuntament per organitzar les festes de cada barriada i també l’arribada dels Reis d’Orient, la Rua o l’Enterrament de la Sardina”.

 

Són tendència