Connect with us

Oci i Cultura

“1229, el rostre ocult”: La conquesta de Mallorca des dels ulls dels derrotats

El documental està basat en el manuscrit Kitab Ta’rih Mayûrqa, d’Ibn ‘Amira al Mahzûmi, poeta i jurista musulmà que va escriure la conquesta de Medina Mayûrqa

Per primer cop a la nostra terra, es conta, s’analitza i també es documenta la conquesta de Mallorca des del punt de vista dels àrabs, que foren derrotats. Un document amb rigor històric. Suposa la producció definitiva d’una part de la nostra història poc contada.

El documental està basat en el manuscrit Kitab Ta’rih Mayûrqa, d’Ibn ‘Amira al Mahzûmi, poeta i jurista musulmà que va escriure la conquesta de Medina Mayûrqa, havent presenciat l’assalt de les tropes de Jaume I. La seva obra, en prosa rimada, es creia perduda fins que fa poc més d’una quinzena d’anys la va descobrir, en còpia de l’original, l’historiador algerí Muhammad Ben Ma’mar en una zawiya, una biblioteca religiosa, a la ciutat de Tindouf, a Algèria. Es tracta de l’únic document de l’època de la conquesta que és el contrapunt de la visió dels conquistadors de Mallorca.

Una crònica que relata la història de l’illa des de 1209 fins a 1229-31: la captura d’unes naus catalanes com a excusa per a la invasió cristiana, el desembarcament a Santa Ponça, la batalla de Portopí, l’enfonsament de les murades de la ciutat, la massacre feta pels cristians, la fuita i resistència dels sobrevivents a les muntanyes, etc.

El documental, produït per la UIB, IB3 Televisió i el Consell de Mallorca, s’inspira en el manuscrit àrab Kitab Ta’rih Mayurqa. L’ha escrit i dirigit el periodista Antoni M. Thomàs i l’ha realitzat Pere Salom

L’any 2009 el manuscrit va ser traduït al català i al castellà pel professor d’àrab Nicolau Roser i per l’historiador i arqueòleg especialista en l’època àrab a les Balears Guillem Rosselló Bordoy. Fou publicat per la Universitat de les Illes Balears i el Govern de les Illes Balears.

En el marc de les activitats del quarantè aniversari de la UIB (2017-18, 2018-19) i dels deu anys d’edició del llibre, la UIB ha col·laborat en el documental 1229. El rostre ocult perquè aquest arribàs a bon port.

Dia: dilluns, 3 de desembre de 2018
Hora: 20 hores
Lloc: Centre de Cultura de Palma. C/ de la Concepció, 12, Palma
 

“1229, el rostre ocult”: La conquesta de Mallorca des dels ulls dels derrotats
1 (20%) 3 vots
>
Segueix llegint
Publicitat
Feu clic per comentar la notícia

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *