Connect with us

Actualitat

Santanyí lloga Es Fortí com a centre multifuncional i evita que sigui convertit en un ‘chill out’

El Consistori ha arribat a un acord amb la Fundació Illes Balears

L’ Ajuntament de Santanyí ha aconseguit arribar a un acord amb la Fundació Illes Balears per a  llogar-li Es Fortí durant quatre anys; que es reconvertirà en un centre multifuncional per a fer- hi diferents actes públics. Després de la negativa dels santanyiners a que l’ emblemàtica fortificació militar es convertís en ‘chill out’; intenció del particular que aquests darrers quatre anys l’ ha tingut llogat, l’ equip de govern ha fet les passes necessàries per a que aquestes instal.lacions tenguin utilitat pública.

El batle de Santanyí, Llorenç Galmés, en destaca que “estam especialment agraïts a la Fundació Illes Balears perquè, a més, se n’ encarregarà de la resturació de la part construïda en més mal estat”. En aquest sentit, recalca que “estam xerrant d’ una fortificació declarada Bé d’ Interès Cultural que va ser construït l’ any 1730; per la qual cosa és un orgull que sigui des de l’ Ajuntament que puguem donar-li un ús especialment seleccionat”.

És una fortalesa de planta quadrangular amb una amplada de 26 metres, que destaca per les troneres situades a la zona que dóna al mar, sent una de les poques obres militars d’aquest gènere a Mallorca.

El preu del lloguer anual per part de l’ Ajuntament és d’ uns 15 mil euros per a unes instal.lacions que, s’ ha de recordar, s’ ubiquen a Cala Llonga i que l’ exèrcit va subhastar l’ any 1878 per després ser propietat de Josep Costa Ferrer. Va ser, precisament, la seva família que el 1992 el va transferir a la Fundació Illes Balears.

Respecte les seves característiques, va ser construït per l’enginyer José Muñoz, constituïa una guarnició amb 4 canons, cos de guàrdia per un sergent i 19 homes i 3 garites. Es tracta d’ unes instal.lacions que varen haver de ser reconstruïdes l’any 1793 per mor dels greus desperfectes a conseqüència d’una gran ona de la mar que va entrar cap a dins Santanyí.

És una fortalesa de planta quadrangular amb una amplada de 26 metres, que destaca per les troneres situades a la zona que dóna al mar, sent una de les poques obres militars d’aquest gènere a Mallorca. La fàbrica és de maçoneria, encara que en algunes zones apareix el cadirat de pedra de Santanyí. 

Per tot això, Llorenç Galmés incideix en que “avui estam tots d’ enhorabona perquè a partir d’ aquests moments ja podem gestionar directament Es Fortí i això es tradueix en poder cuidar-lo de bon de veres i fer-lo molt més accessible per a tots els santanyiners que tan de respecte mostren per aquestes històriques instal.lacions”.

Segueix llegint
Publicitat
Feu clic per comentar la notícia

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Són tendència