Connect with us

Oci i Cultura

Cala d’Or dedicarà un museu al seu fundador, Pep Costa

La família Costa i l’Ajuntament de Santanyí han signat un document de col·laboració perquè algunes peces de la col·leció del fill adoptiu siguin cedides temporalment per ser exposades

La figura de Josep Costa Ferrer Picarol (Eivissa 1876 – Palma 1971) és cabdal per entendre el desenvolupament del nucli de Cala d’Or de Santanyí, la seva història i la seva fesomia. A més es tracta d’una personalitat que va destacar a la societat balear de la seva època, com a dibuixant i caricaturista, promotor cultural, antiquari i filantrop, en especial a les illes de Mallorca i Eivissa. És per tot això, i donada la importància de la seva figura per al municipi, que l’Ajuntament de Santanyí vol que el fundador de Cala d’Or tingui un museu al nucli costaner amb algunes, peces de la seva col·lecció personal, i per difondre la seva història. Aquest nou espai cultural s’ubicarà a un edifici de propietat municipal situat al carrer s’Espalmador, a una zona verda coneguda com sa Punta Grossa.

Per tirar endavant el projecte, el consistori ja fa dos anys que ha donat passes i ha mantingut diferents reunions amb la néta de Pep Costa, Margarita Serra Costa, i la resta dels seus hereus. La bona sintonia entre les dues parts s’ha traduït en la signatura d’un document per reforçar la col·laboració i emprendre les primeres accions perquè el Museu Pep Costa sigui una realitat ben aviat. Aquesta setmana, una delegació de l’Ajuntament de Santanyí ha visitat la néta de Costa a Barcelona per formalitzar la rúbrica d’aquesta carta d’intencions. El document recull el projecte del consistori santanyiner, així com la predisposició dels hereus del fundador de Cala d’Or a cedir temporalment objectes, mobles i obres d’art que formaren part de la col·lecció privada del mateix Pep Costa.

Precisament per fer l’inventari de tots aquests objectes es comptarà amb el suport del conservador i restaurador Pere Terrasa, que avaluarà l’estat de la col·lecció que inclou obres d’art, ceràmiques, plànols, mobles i documentació. Una vegada inventariat, i d’acord amb la família Costa, s’estudiarà el que podrà ser exposat al futur museu.

Pep Costa l’any 1933, dissenyà els primers plànols i promogué la urbanització Cala d’Hort, el que després esdevindria Cala d’Or. A més també va ser l’autor i editor d’algunes de les primeres col·leccions de guies turístiques de Mallorca i les Pitiüses en diversos idiomes

Segons ha explicat el batle, Llorenç Galmés, “un museu dedicat a una persona de tanta importància per al nostre municipi com és Pep Costa, no només ha de servir per retre un homenatge, que bé es mereix. També ha de servir com a reclam turístic i ajudar a desestacionalitzar, en sumar atractiu i interès per als visitants del Migjorn de Mallorca”. Per l’equip de govern encapçalat per Galmés es tracta d’un projecte de màxima importància, al qual s’hi dedicaran tots els esforços que siguin necessaris perquè tiri endavant. Galmés ha insistit: “hem de donar les gràcies, una vegada més, a Margarita Serra i els seus fills, la seva gran predisposició a col·laborar amb l’Ajuntament, i per com des del moment que els vàrem plantejar aquest projecte, ens van donar suport. Consideràvem necessari que Santanyí tingués aquest museu, però no ho contemplàvem sense la família Costa”.

Cal recordar que Costa l’any 1933, dissenyà els primers plànols i promogué la urbanització Cala d’Hort, el que després esdevindria Cala d’Or. A més també va ser l’autor i editor d’algunes de les primeres col·leccions de guies turístiques de Mallorca i les Pitiüses en diversos idiomes. Precisament, la casa de Pep Costa és una de les més antigues de les que hi ha a Cala d’Or, amb el característic i marcat estil eivissenc que el fundador del poble va donar a les cases que ell mateix va dissenyar.

Quan el projecte estigui en funcionament, es tractaria del primer museu permanent d’aquestes característiques que hi hauria al municipi de Santanyí, i és per això que el consistori està disposat a fer tot el que pugui perquè sigui una realitat al més aviat possible. També s’ha de recordar que durant les festes de Santa Maria del Mar 2017 de Cala d’Or, es va fer l’acte de nomenament de Pep Costa com a Fill Adoptiu de la Vila de Santanyí.

Són tendència