Connect with us

Comunitat

L’Aemet va comunicar al Govern a les 18:31 hores que les intenses pluges a Sant Llorenç eren un “episodi aïllat”

A aquesta hora els torrents ja començaven a desbordar-se, aspecte que la conselleria d’Hisenda ha comunicat mitjançant un informe a Madrid per denunciar la falta de predicció total de meteorologia

Mentre Sant Llorenç, i gran part de la zona del Llevant de Mallorca, estava inundant-se, l’Aemet (l’Agència Estatal de Meteorologia) va enviar un missatge a l’112 del Govern apuntant que les intenses pluges que es registraven en aquest indret de l’illa solament es tractava d’una cèdula aïllada en una zona concreta i per aquest motiu no activava l’alerta taronja, que és quan es mobilitzen els efectius d’emergències i de l’ordre públic.

Així ho va dir la consellera d’Hisenda, Catalina Cladera, aquests dies durant la seva compareixença en el Parlament per explicar el dispositiu d’emergències arran de les inundacions. Segons fonts del Govern, la falta de predicció de l’Aemet ha estat una de les principals causes perquè els diferents dispositius d’emergències no s’activessin de forma més ràpida davant la catàstrofe.

És més, segons fonts de tota solvència, ja s’ha remès un informe al Ministeri de Transició Ecològica, organisme de qui depèn l’Aemet, per deixar constància de l’actuació tan poc efectiva de l’agència de meteorologia a les Illes. Aquest informe ha estat el que ha provocat la reunió urgent amb el Secretari d’Estat de Medi ambient, Hugo Morán, on l’Executiu de Balears vol exigir canvis contundents i dràstics pel que respecta a l’organigrama de les Illes. Ja ho va dir la consellera Cladera, responsable d’Emergències, en to de crítica cap a l’Aemet: “Es van dedicar a informar sobre fenòmens meteorològics observats, no van fer previsió”.

“Es van dedicar a informar sobre fenòmens meteorològics observats, no van fer previsió”, segons va explicar Catalina Cladera.

Han passat 15 dies del desastre de Sant Llorenç amb 13 víctimes mortals. Ha arribat el moment d’analitzar tot el que va ocórrer i tot sembla indicar que es poden començar a desencadenar les hostilitats. El Govern pretén descarregar la responsabilitat sobre l’Agència meteorològica, mentre el PP intenta posar en dubte les actuacions dels equips d’emergència i l’activació de les seves alertes. La veritat és que Emergències, encara sense tenir l’alerta taronja activada, competència de l’Aemet, va decidir enviar una brigada per observar el que estava succeint en la zona i ho va fer gairebé una hora abans que des del servei meteorològic activassin l’alerta de fenomen advers greu.

El més trist de tot és que quan tot això ocorria la majoria de víctimes ja havien mort, ja que des dels serveis de seguretat apunten que entre les 18:40 i les 19:15 hores van morir les 13 víctimes de les tràgiques inundacions del Llevant. El Govern el que sí haurà de fer és millorar els seus protocols i disposar de mecanismes similars al dels incendis, on des del primer avís ja es mobilitzen els efectius disponibles per a una primera actuació.

La consellera Catalina Cladera va assegurar que per a això és necessari aprovar una Llei d’Emergències i no va descartar la creació d’una Agència Balear d’Emergència que pugui actuar de forma autònoma sense haver d’esperar que altres organismes, com és el cas de l’Aemet, li donin el vistiplau per intervenir.

Segueix llegint
Publicitat
Feu clic per comentar la notícia

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Són tendència