Connect with us

Actualitat

Joan Gomila: “Així com s’inverteixen els doblers del Turisme Sostenible és una presa de pèl”

El regidor de la zona costanera de Manacor, Joan Gomila, qüestiona durament els criteris que segueix la Comissió a l’hora de decidir els projectes que s’executen amb els doblers recaptats per les estades turístiques

El municipi de Manacor un any més ha quedat novament al marge del gruix d’inversions previstes en el Pla Anual d’Impuls del Turisme Sostenible 2018. Dels quatre projectes presentats pel Consistori manacorí, que sumaven un total de 15 milions d’euros de finançament, cap d’ells ha estat aprovat. Manacor havia demanat la possibilitat que el Govern decidís adquirir les 50 quarterades que envolten la platja verge de Cala Varques, el finançament de la maquinària que faria possible l’abastiment d’aigua potable pel nucli urbà de Manacor, ampliar l’aparcament soterrat de Porto Cristo per tal d’habilitar més zones de vianants en aquest nucli o la possibilitat de substituir tots els vehicles del servei d’aigua en cotxes elèctrics. Cap d’aquests projectes ha estat tingut en compte la Comissió que decideix les inversions que s’executaran durant aquest període.

El delegat de Porto Cristo i zona costanera del municipi de Manacor, Joan Gomila, s’ha mostrat molt crític amb aquest fet, considerant que el repartiment de les inversions hauria de ser proporcional a les aportacions que fan els municipis mitjançant l’impost en concepte d’estades turístiques. Gomila, ha manifestat que des de l’aplicació de l’Impost el municipi de Manacor deu haver aportat entre 10 i 12 milions d’euros. No és de rebut que ens haguem d’acabar conformant amb una mínima aportació de 300.000 euros i cap dels projectes presentats hagi estat tingut en compte”. Gomila recorda que “durant tots aquests anys Manacor no ha vist retornar ni un cèntim del total de doblers que hem aportat a la recaptació. Esteim indignats”, ha manifestat Gomila.

Segons Gomila, “no és de rebut que Palma, s’afavoresqui del 20% del total de les inversions previstes, mentre que molts de municipis ens quedam sense veure un euro”

“Les nostres destinacions turístiques també sofreixen desgast i necessiten inversions per tal de mantenir-les o inclús millorar-les. No és de rebut que Palma, s’afavoresqui del 20% del total de les inversions previstes, mentre que molts de municipis ens quedam sense veure un euro”.

“Les nostres destinacions turístiques també sofreixen desgast i necessiten inversions per tal de mantenir-les o inclús millorar-les. No és de rebut que Palma, s’afavoresqui del 20% del total de les inversions previstes, mentre que molts de municipis ens quedam sense veure un euro”. Com a exemple, Joan Gomila ha volgut incidir en el fet que aquest greuge que sofreix Manacor es pot fer extensible a bona part dels municipis del Llevant de Mallorca, que en total deuen sumar entre 80.000 o 90.000 places turístiques, i s’hauran d’acabar conformant amb una aportació total de 500.000″. En opinió de Gomila, “sembla una presa de pèl”.

Cal recordar que el Comitè Executiu de la Comissió d’Impuls del Turisme Sostenible va proposar fa uns dies una selecció de 48 projectes per ser finançats amb la recaptació de l’Impost de Turisme Sostenible de l’any 2018. El gruix d’inversions previstes per cada illa ve establert en el Decret 35/2016, perquè l’aplicació dels recursos del fons es faci de manera proporcional al pes i a les necessitats efectives de cada territori. En el cas de Mallorca, es destinarà quasi el 75% de les inversions previstes.

“Aquest greuge que sofreix Manacor es pot fer extensible a bona part dels municipis del Llevant de Mallorca, que en total deuen sumar entre 80.000 o 90.000 places turístiques, i s’hauran d’acabar conformant amb una aportació total de 500.000”

La Comissió d’Impuls del Turisme Sostenible, pel que respecta a les inversions d’enguany, ha prioritzat la rehabilitació, adquisició o manteniment de patrimoni cultural i la diversificació del model econòmic mitjançant projectes de formació del capital humà, de R+D+i, transició energètica i diversificació del producte turístic sostenible. En aquest capítol d’inversions, hi figura la construcció de nous habitatges socials a distints indrets de Mallorca, fet que també ha qüestionat el regidor de Manacor, qui considera que la recaptació d’aquest tribut s’ha de destinar principalment a millores relacionades amb el sector turístic.

Són tendència