Connect with us

Actualitat

Diversos exemplars d’aus protegides abatudes per caçadors furtius a Mallorca

Els animals han entrat als centres procedents de Llucmajor, sa Pobla, Sant Llorenç des Cardassar i Felanitx a Mallorca, i de Ciutadella a Menorca

El Servei de Protecció d’Espècies ha alertat de l’arribada als Centres de Recuperació de Fauna de les Illes Balears (COFIB) de deu exemplars d’aus protegides que han estat abatudes en les darreres setmanes. Es tracta de cinc falcons pelegrins, una òliba, un esplugabous, una àguila calçada, una milana i un xoriguer. Les aus han entrat als centres procedents de Llucmajor, sa Pobla, Sant Llorenç des Cardassar i Felanitx a Mallorca, i de Ciutadella a Menorca.

En molts de casos els animals tirotejats acaben malament, morint a causa de les ferides provocades pels tirs que no poden superar, o si se salven, queden normalment irrecuperables: els han d’amputar ales, perden un ull, etc. S’ha de tenir en compte, així mateix, que només un 5 % dels exemplars es troba i arriba als centres de recuperació.

Aquestes morts podrien estar relacionades amb la mitja veda que va començar dia 15 d’agost, període a partir del qual es pot caçar amb escopeta la guàtlera, la tórtora salvatge, la tórtora turca, el tudó, el colom salvatge, el conill i la llebre.

Es tracta de cinc falcons pelegrins, una òliba, un esplugabous, una àguila calçada, una milana i un xoriguer

La Conselleria ha iniciat protocols per afrontar aquesta situació. Tot i que molts pocs caçadors incompleixen la llei, la mort d’una espècie protegida és una infracció tipificada com a greu a la Llei balear de caça: implica no sols una sanció pecuniària, sinó també la pèrdua de llicència de caça i inhabilitació per obtenir-la durant anys, i pot donar lloc fins i tot a responsabilitats penals.

Són tendència