Connect with us

Actualitat

L’Ajuntament de Felanitx sobre els fets de Sant Agustí: “Les festes al carrer han passat de solució a problema”

L’equip de govern ha emès un comunicat sobre les festes del municipi

Al municipi de Felanitx, la temporada de festes patronals comença al mes de maig amb les festes de S’Horta, segueix amb un llarg programa d’estiu que inclou les festes de Portocolom (el Carme i Sant Jaume) i de Santa Margalida, segueix amb les festes de Sant Agustí i acaba al setembre amb les festes de Cas Concos.

Se celebren multitud d’actes (culturals, tradicionals, esportius, infantils, religiosos, lúdics, gastronòmics, verbenes, etc.), alguns amb molta d’història i d’altres més nous. A tots els nuclis, hi ha activitats organitzades per l’Ajuntament de Felanitx i activitats organitzades per entitats i col·lectius amb suport de l’Ajuntament. Però també hi ha  activitats organitzades per entitats privades (penyes, grups de joves, empreses,…) sense participació directa de l’Ajuntament, tot i que generalment han sol·licitat i rebut autorització municipal. A vegades aquestes activitats figuren als programes oficials de festes per tradició i a vegades no, fent la seva pròpia difusió a través d’altres canals.

A falta de la celebració de les festes de Sant Nicolau de Cas Concos, el balanç general és molt positiu: l’assistència de públic és alta, la satisfacció dels organitzadors és més que notable, les despeses econòmiques de l’Ajuntament es mouen dins les previsions, se segueixen les tradicions, les festes fan poble i els perjudicis (accidents, incidents, brutor, molèsties, incivisme, etc.) no posen en qüestió la continuïtat de les festes.

Un cas a part és el dia de Sant Agustí horabaixa a Felanitx. L’evolució d’aquesta jornada al llarg dels darrers 10 anys ens ha portat a una disbauxa massificada a la qual els aspectes negatius ja sobrepassen els aspectes positius. L’Ajuntament organitza una festa d’aigua per a nins i nines amb assistència de públic familiar, mentre que una sèrie d’empreses de restauració organitzen festes de carrer amb actuacions musicals, les quals atreuen milers de persones d’altres municipis que molt majoritàriament venen a beure alcohol  sense el més mínim interès per Felanitx o per les festes de Sant Agustí. L’ambient que se genera esdevé molt propici per a l’incivisme i les faltes de respecte. Les festes al carrer han passat de solució a problema.

“El botellot generalitzat i l’incivisme de petits grups s’han apoderat de la jornada i han desdibuixat la celebració de Sant Agustí” 

En aquesta legislatura, l’equip de govern ha anat introduint elements de correcció per tal de moderar els perjudicis de la massificació de l’horabaixa del 28 d’agost: més efectius policials, un major control de les entrades al nucli de Felanitx, distribució de banys públics (fins a 64), un dispositiu de neteja més exhaustiu (amb un cost d’uns 12.000 euros), canvi d’ubicació d’alguna festa, campanyes de conscienciació sobre el consum d’alcohol i les agressions masclistes i, enguany, un horari més restrictiu de les festes autoritzades. Aquestes mesures, emperò, han tengut efectes molt limitats: el botellot generalitzat i l’incivisme de petits grups s’han apoderat de la jornada i han desdibuixat la celebració de Sant Agustí.

L’equip de govern de l’Ajuntament de Felanitx considera que de cara al 2019 ja no té sentit afegir elements correctors. Les queixes de la ciutadania de Felanitx, sovint carregades de raó  (si bé en alguns casos exagerades a les xarxes socials o als mitjans d’informació), són comprensibles, ja que els perjudicis sobrepassen els beneficis. L’horabaixa del dia de Sant Agustí ha de ser completament diferent. Ja no es tracta de millorar la fórmula actual, sinó de cercar-ne una altra. La festa ha de ser local, com el matí i la verbena del mateix dia o la resta de festes. No serà senzill trobar la nova manera de celebrar la festa, possiblement no sorgeixi a la primera i no ho farà la corporació municipal per si sola.

“L’equip de govern de l’Ajuntament de Felanitx considera que de cara al 2019 ja no té sentit afegir elements correctors. Les queixes de la ciutadania de Felanitx, sovint carregades de raó  (si bé en alguns casos exagerades a les xarxes socials o als mitjans d’informació), són comprensibles, ja que els perjudicis sobrepassen els beneficis. L’horabaixa del dia de Sant Agustí ha de ser completament diferent. Ja no es tracta de millorar la fórmula actual, sinó de cercar-ne una altra”

>
Segueix llegint
Publicitat
Feu clic per comentar la notícia

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *