Connect with us

Comunitat

Es Murterar haurà de començar a tancar portes a partir del 2020

El Govern ha aprovat aquest divendres el Projecte de llei de canvi climàtic i transició energètica de les Illes Balears

El Govern ha aprovat el Projecte de llei de canvi climàtic i transició energètica de les Illes Balears. El Projecte de llei, que s’ha de remetre al Parlament de les Illes Balears perquè es tramiti, va obtenir l’aval del Consell Balear de l’Energia el passat 19 de juliol i, una vegada aprovat per la cambra autonòmica, es convertirà en la primera llei de canvi climàtic i transició energètica de les Illes Balears.

Es tracta d’un projecte de llei amb un contingut capdavanter en la lluita contra el canvi climàtic i fixa el camí per fer efectiva la transició cap a les energies netes. És una llei capdavantera en l’àmbit estatal i també europeu, que situa les Illes Balears a l’avantguarda, amb mesures valentes per fer possible un canvi de model amb l’horitzó d’unes illes 100 % netes el 2050.

Les mesures principals del Projecte de llei són les següents:

1. Energies renovables

Potenciar l’ús generalitzat de les energies renovables és un dels principals objectius i es concreta en determinades obligacions, com la d’instal·lar plaques solars als grans aparcaments i a les noves edificacions.

En el cas dels aparcaments, s’han introduït modificacions respecte del plantejament inicial. Hi estan obligats els aparcaments nous de més de 1.000 m2 i els existents de més de 1.500 m2.

S’han d’instal·lar també plaques solars en els nous edificis de més de 1.000 m2 o en aquells en què es faci un canvi d’ús o reforma integral, amb l’excepció de si la coberta és de fibrociment.

Les edificacions aïllades només es podran subministrar amb energies renovables.

2. Tancament progressiu de les centrals contaminants, començant amb Es Murterar a partir del 2020.

La Llei defineix un pla de ruta clar que afecta Es Murterar i també les centrals de Maó, Eivissa i Formentera.

Reafirma el tancament de dos primers grups d’Es Murterar el 2020 i dels altres dos el 2025.

3. Trànsit cap a una mobilitat sostenible

El 35 % de les emissions de CO2 a les Illes Balears prové del trànsit rodat. Per tant, actuar en la mobilitat és clau per mitigar els efectes del canvi climàtic.

Algunes de les principals accions que preveu el Projecte de llei són disposar de 1.000 punts de recàrrega de vehicles elèctrics el 2025 i tenir el 100 % del parc mòbil descarbonitzat el 2050.

El Projecte de llei incorpora també la possibilitat que els municipis en els quals hi hagi àrees en què se superin els valors límit de qualitat de l’aire fixats hagin d’establir restriccions de circulació als vehicles

Aquests objectius impliquen un seguit de passes, com ara:

— Prohibir la circulació de cotxes i motos dièsel a partir de 2025 (excepte els ja existents a les Illes Balears).
— Prohibir la circulació de cotxes, motos, furgons i furgonetes contaminants (inclou benzina) a partir de gener de 2035 (excepte els ja existents a les Illes Balears).
— Incloure de manera progressiva i obligada vehicles elèctrics o no contaminants a les empreses de lloguer de vehicles a partir de 2020 (2 % inicial) fins a arribar al 100 % el 2035.

Pel que fa a les empreses de lloguer, s’introdueixen sistemes de control sobre la flota per garantir que es va produint aquest canvi. Així, un mes després de l’entrada en vigor de la futura Llei, aquestes empreses hauran d’informar l’Administració de la llista dels vehicles que tenen matriculats, dels que són d’emissions zero i de si són contaminants. Hi haurà un distintiu que identificarà la flota de lloguer i si són d’emissions zero.

El Projecte de llei incorpora també la possibilitat que els municipis en els quals hi hagi àrees en què se superin els valors límit de qualitat de l’aire fixats hagin d’establir restriccions de circulació als vehicles en funció de les seves limitacions.

Segueix llegint
Publicitat
Feu clic per comentar la notícia

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Són tendència