Connect with us

Oci i Cultura

Nova campanya d’excavacions al poblat talaiòtic de ses Talaies de Can Jordi, a Santanyí

Es tracta d’uns dels poblats talaiòtics més grans de Mallorca

Per quart any consecutiu, l’Associació Cultural LAUSA lidera una nova campanya d’excavacions al poblat talaiòtic de ses Talaies de Can Jordi, situat al terme municipal deSantanyí, a pocs quilometres del poble en direcció a Cas Concos. Es calcula que el poblat, en moments de màxima activitat, hauria ocupat uns 14.000 metres quadrats de superfície, cosa que el situaria entre els més grans de Mallorca.

La campanya del 2018 va començar a principi d’agost, gràcies a un conveni signat al 2015 per un projecte de cinc anys, entre l’Ajuntament de Santanyí, LAUSA i el Consell de Mallorca, donada la rellevància arqueològica del jaciment. Per enguany es destinaran 20.000 euros per cobrir les despeses, que assumiran aproximadament al 50% el consistori santanyiner i la institució insular.

La història del poblat de Can Jordi es remunta a l’any 1.000 aC, i està format per diferents talaiots, dels quals se’n conserva un en bon estat, a més de diferents trams de murada. Can Jordi, de forma el·líptica, presenta quasi tots els detalls típics dels poblats d’aquestes característiques de l’illa, amb una murada perimetral i diferents habitacions adossades. Aquest estiu se centraran els esforços en excavar les zones habitades per conèixer algun detall més sobre com vivien els darrers ocupants del poblat. De fet, ja s’han trobat restes de ceràmiques, algunes amb marques típiques de les àmfores eivissenques. Els darrers dies de la campanya s’utilitzaran per classificar els materials trobats i treure les primeres conclusions.

La història del poblat es remunta a l’any 1.000 aC, i està format per diferents talaiots, dels quals se’n conserva un en bon estat, a més de diferents trams de murada

L’any passat es va restaurar part d’una de les murades de l’anomenat sector B; concretament un portal format per dues pedres de grans dimensions. La més gran, es va calcular que tenia un pes de 4,8 tones. També es va fer feina una garita de vigilància inserida a la murada del sector C. Can Jordi va ser habitat fins a la conquesta romana de Mallorca al 123 a.C., tot i que no va quedar en desús per complet. Al llarg de les diferents campanyes s’hi han trobat vestigis d’altres cultures, com ceràmiques musulmanes i restes d’animals.

Són tendència

© 2022 defrancdigital.com