Connect with us

Actualitat

La nova variant de s’Alqueria Blanca haurà d’esperar almenys fins a l’any 2020

Així ho va assegurar la consellera insular de Territori, Mercedes Garrido, en una reunió celebrada davant un centenar de veïnats

Després d’anys de reivindicacions i d’espera, s’Alqueria Blanca té una data per tenir enllestida la variant que ha de treure el trànsit del centre del poble. I és que el nucli pateix una de les pressions de pas de vehicles més importants del Migjorn de Mallorca: fins a 8.000 cotxes diaris poden arribar a travessar el poble en temporada alta. Caldra esperar fins a l’any 2020. O això és el que va assegurar aquest dilluns la Consellera de Territori, Mercedes Garrido, en una reunió celebrada al local parroquial de s’Alqueria Blanca demanada per l’Ajuntament de Santanyí i a la qual hi van assistir un centenar de veïnats.

Acompanyada d’un tècnic del Departament de Carrerteres del Consell de Mallorca, Garrido, va explicar les diferents opcions que s’han estudiat per fer la variant i quina és la que creuen que és la millor. Perquè el Consell té damunt la taula fins a 5 possibilitats, tot i que es decanta per una en concret; la que segons els seus criteris té major equilibri entre impacte sobre el territori, la població i el medi ambient, i és més funcional. Aquesta opció és la més semblant a la que tenia l’Ajuntament de Santanyí dibuixada a les Normes Subsidiàries, amb una variació que la manté allunyada del nucli urbà. En aquests moments, les 5 opcions estan en exposició pública perquè qui vulgui presenti al·legacions; després la Comissió Insular de Medi Ambient és la que haurà de donar llum verda a l’opció triada pels tècnics, per finalment començar a redactar el projecte perquè s’executi.

Segons va explicar Mercedes Garrido, tot aquest procés es podria allargar fins al primer trimestre de l’any que ve, i després es calcula que les obres poden durar aproximadament un any. Per tant, no seria fins el 2020 que l’obra estaria enllestida. El cost de tot el projecte, incloses expropiacions, redacció del projecte i obres, seria d’uns 10 milions d’euros, tot i que podria ser menys. Aquest doblers sortiran del conveni de carreteres signat entre la institució insular i el govern central que supera els 400 milions d’euros.

El batle de Santanyí, Llorenç Galmés, va explicar que va ser l’Ajuntament qui va proposar aquesta reunió amb veïnats perquè considerava de prou importància explicar les passes que s’estaven donant: “la variant de s’Alqueria Blanca és una reivindicació històrica i més que necessària per al nostre municipi. La quantitat de trànsit que suporten els carrers del centre del poble, especialment durant l’estiu, fa anys que van superar el punt de ser raonable. Necessitem que comencin les obres al més aviat possible, i per això des de l’Ajuntament i ha una màxima predisposició perquè sigui així. El consistori donarà suport al projecte que decideixin els tècnics del Consell perquè no podem esperar més, és una carretera necessària i importantíssima per al nostre municipi”.

Ara mateix s’Alqueria Blanca és punt de pas obligatori per anar al principal nucli turístic de Santanyí: Cala d’Or, però també s’hi ha de passar per anar a Porto Petro, Calonge i molts altres punts d’interès del municipi.

Són tendència