Connect with us

Actualitat

L’ocupació humana de Son Servera es remuntaria a l’Edat del Coure

 Una troballa retrassa la data de la primera ocupació del municipi en uns 3 o 4 segles

La campanya d’excavació i prospecció que realitza un equip multidisciplinari d’arqueòlegs mallorquins i nord-americans a Son Servera ha tengut uns resultats molt sorprenents en la campanya d’enguany.

La troballa remarcada l’han efectuada durant el procés de prospecció, és a dir, durant la recollida de material superficial arqueològic de totes les èpoques. Es tracta d’un instrument de pedra tallada, concretament de sílex tabular, datat en època calcolítica (2400-1900 aC).

La importància d’aquesta troballa és que implica retardar la data de la primera ocupació del territori objecte del projecte arqueològic, el terme municipal de Son Servera, en uns 3 o 4 segles. Les dades més antigues que fins ara es tenien esremuntaven a l’edat del bronze (1700-1100 aC).

La troballa, realitzada molt a prop de la font des Molins, on el 2012 va ser ja excavada una vila romana, apunta al fet que les terres més fèrtils del municipi varen serexplotades des del primer moment de l’ocupació humana de Mallorca i, amb les dades aportades enguany, també de Son Servera.

L’objecte

La peça localitzada en superfície a la font des Molins és la punta d’un ganivet de sílex tallat per ambdues cares. Segons l’estudi realitzat a la UIB per comprovar les característiques de la peça, la tècnica mitjançant la qual es va fer respon a les característiques típiques dels ganivets calcolítics.

Aquests objectes eren part de les eines utilitzades en les tasques agrícoles i constitueixen un dels fòssils directors, una de les troballes més significatives, de l’edat del coure a Mallorca. La troballa d’aquest instrument suposa una nova aportació al coneixement de la primera època en la qual els humans vàrem ocupar tota l’illa i una de les més orientals efectuades fins al moment.

La peça localitzada en superfície a la font des Molins és la punta d’un ganivet de sílex tallat per ambdues cares. Segons l’estudi realitzat a la UIB per comprovar les característiques de la peça, la tècnica mitjançant la qual es va fer respon a les característiques típiques dels ganivets calcolítics

Cal recordar que aquest projecte és un programa integral, únic a l’illa, que combinal’excavació de jaciments arqueològics amb altres tècniques d’aquesta especialitat i quefa sis anys que es duu a terme al municipi.

Són tendència