Les actuacions van principalment adreçades a aquell alumnat amb indicadors de risc social que es tradueixen en dificultats d’aprenentatge i problemes de convivència, absentisme escolar o fracàs escolar
El Govern ha anunciat aquest dijous l’ampliació del nombre de centres educatius que comptaran amb Tècnics d’Intervenció Sociocomunitària (TISOC) el curs 2018/19. En concret es passa de 10 a 19 tècnics que arribaran a 18 centres de totes les Illes, entre els centres seleccionats hi figuren els instituts de Manacor, Felanitx i Llucmajor, pel que respecta als municipis del Llevant i Migjorn de Mallorca.
La consellera de Serveis Socials, Fina Santiago ha remarcat la voluntat del Govern de donar estabilitat a aquest programa “està donant uns resultats excel·lents i se n’ha de garantir la seva continuïtat”. A més, ha destacat l’element preventiu de les actuacions que es fan en el marc del programa com a una part més de l’estratègia d’actuació tant a l’àmbit dels serveis socials com a l’educatiu.
En aquest sentit, el conseller d’Educació, Martí March, ha destacat que la feina dels educadors socials als centres educatius ha donat molts bons resultats, tant en les intervencions individuals com en les que es fan a nivell de grup i de centre, fent un especial esment “al tractament de l’absentisme escolar que s’ha tractat al 90% dels centres que compten amb tècnics del TISOC”.
Cal recordar que el curs 2017/18 s’ha recuperat aquesta figura amb la incorporació de 10 tècnics a 10 centres. Ara, amb la incorporació de 9 educadors més, s’amplia la feina d’aquests especialistes a 8 centres ja que un dels 9 educadors exercirà de coordinador.
Els programes que apliquen els tècnics estan adreçats a l’alumnat matriculat als centres públics d’educació secundària de les Illes Balears però tenint en compte l’educació integral de l’alumne i per tant, una perspectiva sistèmica, les intervencions contemplen tota la comunitat educativa com a participant potencial: famílies, professorat, professionals de recursos i serveis externs… Es fa especial incidència en aquell alumnat amb indicadors de risc social que es tradueixen en dificultats d’aprenentatge i problemes de convivència, absentisme escolar, fracàs escolar i abandonament prematur de l’escolarització.