Connect with us

Actualitat

37 positius per Xylella fastidiosa a Manacor i la seva comarca

Oliveres, ametllers, ullastres, polígales, cirerers i pruneres, principals arbres afectats

A dia d’avui s’han confirmat 219 positius per Xylella fastidiosa en plantes i arbres de les Illes Balears, segons ha informat el Govern. Del total de positius confirmats, 37 corresponen a municipis del Llevant i Migjorn de Mallorca. Manacor, Son Servera i Sant Llorenç, són els municipis de la zona més afectats. La Conselleria d’Agricultura ha informat ja s’han notificat al propietari per procedir al seu arrabassament i crema o estan en tràmit de notificar-se.

En el conjunt de Mallorca els positius corresponen a deu oliveres, quaranta sis ametllers, cinquanta tres ullastres, catorze polígales, tres cirerers, una prunera, sis romanins, un baladre, dos espígols retallats, una estepa negra, una mimosa i a un cep de vinya d’una parcel·la d’autoconsum de raïm de balança o de taula, fora de les explotacions de vinificació, a Sant Llorenç des Cardassar. En tots els casos en que es coneix la subespècie del bacteri, en aquesta illa, és del tipus fastidiosa i multiplex.

Localitzat un cas que afecta a un cep de vinya d’una parcel·la d’autoconsum de raïm de balança o de taula, a Sant Llorenç des Cardassar

En total, des que l’octubre de 2016 es confirmàs el primer positiu de la plaga a Mallorca, s’han pres i analitzat 937 mostres a l’illa.

D’altra banda, la Comissió Europea ha anunciat al Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient que durà a terme una auditoria a l’Estat entre el 12 i el 23 de juny. Tal com ha remès el Ministeri a la direcció general d’Agricultura i Ramaderia, la missió no només visitarà les Illes Balears sinó també altres comunitats autònomes.

En base als informes tècnics que elabori la missió europea la Comissió decidirà si, finalment confirma el protocol de contenció per les Illes Balears, que s’aplica actualment eliminat només el positiu i prospectant al seu voltant, enlloc del d’eradicació, que suposa eliminar tots els possibles hostes en un radi de 100 metres respecte de la planta infectada. Una mesura que suposaria un fort impacte econòmic tant per l’agricultura com pel turisme, ja que el paisatge també es veuria afectat.  En aquest sentit cal recordar que el Govern compta amb el suport unànime del sector, el Parlament de les Illes Balears i els eurodiputats espanyols i demana que el Ministeri apliqui a totes les comunitats autònomes els mateixos principis inspectors que s’estan duent a terme a les Illes Balears.

Són tendència