Connect with us

Comunitat

Palma estudia abandonar la gestió de residus per part de TIRME

Emaya podria estalviar molts de doblers separant la matèria orgànica en una planta independent de Son Reus, segons posa de manifest un estudi

Un estudi encarregat per Emaya preveu la creació d’una planta de tractament en la qual s’obtindria gas i compost de la matèria orgànica, uns materials que es podrien vendre i d’aquesta forma compensarien els costos de manteniment d’aquestes instal·lacions. També es reduiria notablement el rebut d’incineració actual, segons els responsables de l’empresa municipal de Ciutat.

La consellera insular de Medi Ambient, Sandra Espeja, ha advertit que la possibilitat plantejada per Emaya suposaria duplicar un servei que ja s’està duent a terme a Son Reus. Si Palma tingués la seva pròpia gestió, la resta de municipis de Mallorca haurien de continuar pagant l’actual concessió i això es traduiria en un major cost per habitant.

L’empresa TIRME té la concessió del tractament de residus de l’illa fins a l’any 2041. Això inclou el procés de reciclatge, però el model depèn majoritàriament de la incineració i de l’energia elèctrica que es genera en el procés. Palma ja ha anunciat que a finals d’aquest any separarà la matèria orgànica. Això reduirà drasticamente les tones que ara s’incineren a Son Reus. Des del Consell de Mallorca asseguren que aquesta disminució és del tot positiva i que no afectarà a les condicions del contracte amb TIRME ni suposarà un increment de la tarifa que paguen els ciutadans.

El GOB aplaudeix la proposta presentada per Emaya i anima a Consell i Govern a fer-la extensiva a tota Mallorca

L’Ajuntament de Palma s’avança i realitza un estudi de viabilitat per al tractament de la matèria orgànica recollida separadament (del que s’obtindria compost i biogàs. Una proposta considerada valenta i innovadora pels ecologistes que implicarà la reducció significativa dels residus que acabarien amb la incineradora del servei públic insular de gestió de residus, gestionat per TIRME amb un contracte blindat fins a l’any 2041, segons el GOB.

Els ecologistes recorden que la normativa europea sobre residus va en aquest sentit i Mallorca necessita rompre amb el model instaurat fins ara de concessió a l’empresa privada TIRME, de la gestió de tots els residus que es generen a l’illa, de manera obligatòria. “Cal plantejar un escenari que, emparat en la nova llei de residus que prepara el Govern, permeti optimitzar la recollida i gestió dels residus, des de la perspectiva de la millor opció ambiental i econòmica per als municipis i per als ciutadans, i perquè això sigui així, cal disminuir significativament la quantitat de residus que acaben en la incineradora”, recorda el GOB.

Són tendència