Connect with us

Actualitat

Així serà la nova plaça de Son Macià

Sebastià Berga i Joana Gelabert són els arquitectes que han firmat aquest anhelat projecte que prioritza al vianant per damunt dels vehicles i pretén “donar vida” al nucli

“Es pretén aconseguir una plaça segura i tranquil·la per a la gent gran, pels nins i per als seus cuidadors, on sigui més important l’espai per a les persones que l’espai per als cotxes. Un espai accessible, amb més arbres i molta vegetació, una zona d’ombra per a l’estiu i una zona de jocs infantils”; expliquen els arquitectes de Contrafort.

Fa gairebé un any que el regidor de Son Macià, Miquel Perelló, va demanar als arquitectes de Contrafort Arquitectura, Sebastià Berga i Joana Gelabert, un avantprojecte per a la reforma de la plaça de Son Macià després que el pressupost de Manacor destinés 200.000 euros al nucli de Son Macià.

“L’antecedent d’aquesta actuació ve a partir d’una sèrie de reunions de les diferents associacions de Son Macià per a resoldre els problemes de mobilitat que presenta el poble i, concretament, la plaça de l’església”; explica Berga. “Feia temps que s’intentava remodelar la plaça que no tenia cap zona d’ombra, cap espai pels més petits, presentava desnivells, els arbres estaven malalts i l’excés de trànsit rodat i la velocitat dels vehicles al voltant de la plaça resultaven perillosos” afegeix Gelabert.

La transformació de la plaça de Son Macià serà un fet d’aquí a uns mesos.

La reforma contempla una gran pèrgola en forma d’arc que crearà una zona d’ombra per a l’estiu. A més, a aquesta zona es reutilitzarà part del paviment actual per deixar petjada de la plaça actual.

Es reubicaran les terrasses dels diferents bars de la zona ja que es reduiran els carrers per a cotxes.

Així, s’ha intentat esmenar totes aquestes deficiències en un espai completament remodelat i que canviarà la cara de l’espai més viu del poble.

Per aprovar el projecte es va fer una cosa poc comú en un projecte públic; un referèndum. “Els macianers tenien aquest pressupost i ells mateixos van triar on el volien invertir. Nosaltres vàrem anar allà a explicar l’avantprojecte i després es va sotmetre a votació i a debat. Vam canviar alguns detalls amb l’opinió del poble. Hem intentat fer un projecte per a ells; hem intentat implicar-los en l’obra i escoltar-los.”

Un nou concepte de plaça

La nova plaça estarà dividida en tres zones; un primer espai gran i diàfan on es podran fer tot tipus d’actes, concerts o mercats i on es reubicaran les terrasses dels diferents bars del municipi ja que es reduiran els carrers per a cotxes. “Es planteja un sol sentit de circulació de trànsit rodat entorn de la plaça i dels carrers longitudinals d’accés, per tal de reduir la quantitat de trànsit i la seva velocitat, i aconseguir així una plaça més tranquil·la i guanyar terreny. El paviment dels carrers longitudinals serà de formigó estampat amb motlle tipus empedrat i estarà a nivell de tota la plaça.”

Un segon espai comptarà amb una gran pèrgola en forma d’arc que crearà una zona d’ombra per a l’estiu. A més, a aquesta zona es reutilitzarà part del paviment actual per deixar petjada de la plaça actual.

Així mateix, les dues faroles històriques existents també es ressituaran i es col·locaran a l’entrada de l’església. “Les dues faroles tenen un valor sentimental i simbòlic per a la gent de Son Macià, i per això quedaran a la plaça”.

Finalment, el darrer espai anirà destinat a jocs infantils. Una zona diferenciada de la resta pel paviment; en aquest cas s’utilitzarà paviment tou per tal de protegir als infants. “Utilitzarem gespa i arena i en cap cas cautxó, ja que treballem amb materials sostenibles tant a nivell ambiental com a la salut de les persones.”. Contrafort Arquitectura té una filosofia clara de construcció on s’aposta per materials sostenibles; “en obres públiques es limiten els materials que es poden emprar però hem intentat que sigui material local, que afavoreix el comerç del municipi i a més, a l’evitar el transport contaminem menys.”

Joana Gelabert i Sebastià Berga, han dissenyat la nova plaça i han treballat en altres reformes com el Molí de’n Fraret o han fet el parc de Son Carrió, entre d’altres.

També se sembraran 42 arbres de bell nou; es col·locaran 10 bancs de fusta i 25 maresos que suposaran un total de 44 metres lineals d’espai per seure.

“Ens agrada poder fer actuacions que millorin el nostre municipi”; expliquen. “Un projecte públic sempre implica ser més meticulós i un nivell d’exigència més elevat, però la satisfacció és la recompensa”

Els dos arquitectes s’enfrontaran prest a nous reptes importants pel municipi; tenen previst la millora de la façana de la Torre dels Enagistes o el canvi de gespa del mateix espai. “Tenim nous projectes públics que encara no es poden avançar però que assumim amb il·lusió”.

Per ara, la plaça de Son Macià ja ha començat la seva transformació. El 4 d’abril va començar l’execució del projecte de Berga i Gelabert i es té previst que en sis mesos estigui llesta.

Les obres preocupen als restauradors de la zona, ja que es realitzaran durant plena temporada turística però “els terminis administratius són els que són i no s’ha pogut fer res.” De totes maneres, les obres han començat pels laterals per perjudicar el mínim els bars i comerços de la plaça.

“Moltes vegades la gent és reticent a canvis grans però al final, gairebé sempre, els canvis són positius. Creiem fermament que aquest projecte pot millorar molt la qualitat de la vida de la plaça i, en conseqüència del poble de Son Macià.”

C. Amores

Són tendència