Connect with us

Actualitat

“Negociació, pacte i consens són les claus de la política local”

Mateu Puigròs i el seu partit, el GISC (Grup Independent de Son Carrió) fa gairebé 20 anys que governen al municipi de Sant Llorenç des Cardassar. Un rècord de permanència que han aconseguit any rere any pactant amb altres grups polítics de totes les idiologies. Una capacitat de negociació i consens que són segons ell el secret del seu partit per mantenir-se: “A GISC no pactem per idiologia sinó per assolir millores locals”.

Parlam amb Mateu Puigrós.

Primer de tot, quin és el secret per formar part de l’equip de govern durant tantes legislatures i tants anys?

Jo crec que el principal factor ha estat que al municipi mai hi ha hagut un grup amb majories absolutes. Això ens ha fet avançar amb la cultura del pacte, la negociació i el consens, i d’això hem après. Normalment hem pactat amb grups amb qui coincidim a l’hora de tractar els programes de l’activitat municipal més que idearis. Potser això és el “secret”. Aprendre a negociar i consensuar.

Parles de pactes i n’heu fet molts al llarg d’aquests anys però, hi ha amb algú que mai pactaries?

Això és molt difícil de dir. Crec que hem pactat amb tots els partits polítics que hi hagut fins ara, però sí que es vera que hi ha d’haver una certa coincidència, tant amb la manera d’actuar, però sobretot amb el programa, que en definitiva, a nivell local és el que ens diferencia un dels altres, molt més que l’aspecte ideològic.

Mai us heu plantejat pegar “el bot” a la política autonòmica?

A algun moment a l’inici ens feren alguna proposta però la vàrem descartar. Estem completament centrats amb la política local.

Entre totes les fites que tots aquests anys de Govern t’han permès assolir, amb quina et quedes?

La inauguració de S’Auditori de Sa Màniga; això va ser un punt clau dins la trajectòria política del nostre Ajuntament.

El Centre de Dia de Son Carrió i la Biblioteca, que es van poder fer gràcies al tan criticat Plan Zapatero, també ha significat una satisfacció especial per haver pogut donar un servei a un nucli relativament petit.

I l’Espai 36. La seva inauguració segurament ha significat la culminació d’una instal·lació cultural amb una connotació local. Amb això vull dir que amb aquest espai hem aconseguit que els llorencins sentin l’antic cinema Rigal com a seu. Un objectiu que no hem aconseguit amb la població costanera i Sa Màniga, no entenc per què.

Parlant de costa; com s’enfoca la temporada turística enguany?

Encara no tenim concessió d’algunes platges i immediatament traurem a concurs la de Cala Millor, totduna que tenguem l’autorització de Costes. Però com a principal característica crec que enguany podem assegurar la tranquil·litat en l’estada dels nostres visitants, ja que hem fet una gran millora de gairebé totes les instal·lacions de les estacions de bombeig de la depuradora i la canalització de les aigües del clavegueram, que encara que moltes vegades no en som conscient és un manteniment primordial per assegurar les estances dels turistes.

Tema línia d’alta tensió, hi ha esperança pel soterrament?

Sí, en tenim. Les al·legacions presentades pels Ajuntaments afectats, la Plataforma de Llevant i particulars són accessibles tècnicament, encara que costin més diners. Però el fet que siguin accessibles ens obri una porta.

Una altra de les novetats estrelles d’aquest 2018 és el Gastro Market quina valoració hi fas?

El Gastro Market ha estat una experiència innovadora i exitosa, fins al punt que ja es va repetint a altres llocs. La simbiosi entre gastronomia, cultura i comerç local ha creat molt bons resultats.

D’aquí ben poc comencen les Festes de Son Carrió, les primeres de la zona. Ens pots avançar alguna novetat?

Bé, l’acte principal de les Festes és sempre la Fira Agrícola i Ramadera. Aquest any avanç que anirà dedicada a la patata de Mallorca.

Serà l’aliment de la nostra cuina que es donarà a conèixer perquè és un element bàsic i desconegut per molta gent. Molt poca gent coneix les diferents varietats de patata i com utilitzar-les.

Què queda per fer ara mateix al Govern de Sant Llorenç?

A Sant Llorenç; l’obertura del Camí del Cos. A Son Carrió, la millora del local social de la Gent Gran i a Sa Coma una instal·lació especial social que ja s’ha iniciat. Això són punts bàsics que ens queden per acabar.

Veus el final de la teva vida política?

No pens amb això encara. No n’hem xerrat amb el meu grup, ni jo ho sé encara.

C. Amores

Són tendència