Cala Anguila-Cala Mendia, S’Illot-Cala Morlanda, Cala Murada, Cales de Mallorca, s’Estany den Mas, Porto Cristo i Son Macià, son nuclis poblacionals considerats “desconnectats”
Si no vius en una de les anomenades ‘Zones Blanques’ probablement pots escollir entre una àmplia oferta de serveis per connectar-te a Internet. Des de triar l’operador i la tarifa fins a decidir si interessa més la Fibra o l’ADSL. En canvi, si vius en una de les zones “desconnectades”, les possibilitats disminueixen considerablement.
Aquesta és la realitat que pateixen més de 10.000 ciutadans del municipi capital del Llevant. La practica totalitat de ciutadans que tenen fixada la seva residència a qualsevol del nuclis costaners del municipi de Manacor (Cala Anguila-Cala Mendia, S’Illot-Cala Morlanda, Cala Murada, Cales de Mallorca, S’Estany den Mas, PortoCristo i Son Macià) no tenen cobertura a Internet de qualitat actualment ni prevista per als propers tres anys, segons un estudi elaborat per Hispasat. La totalitat d’aquests nuclis poblacionals sumen quasi 12.000 persones. Aquests indrets no disposen de cobertura de xarxes de banda ampla de nova generació, ni previsions per a la seva dotació per part d’algun operador, sobre la base de plans d’inversió creïbles.
Aquests indrets no tenen cobertura a Internet de qualitat actualment ni prevista per als propers tres anys
Actualment, el fet de no comptar amb una bona connexió a Internet i una amplada de banda suficientment gran limita el desenvolupament econòmic d’un territori, en tant que els seus ciutadans veuen restringides, per exemple, les possibilitats de treballar i estudiar a distància, que les escoles no poden fomentar les competències digitals adequadament o que pot restar competitivitat a les empreses establertes a les zones afectades
Si s’analitza la connectivitat per illes, el 20,7% de la població de Mallorca, el 24,7% de la població de Menorca, el 28,6% de la població d’Eivissa i el 100% de la població de Formentera disposa d’una mala cobertura. Mallorca és l’illa amb major nombre de persones amb una connexió ultraràpida, amb un 61,6%, seguit d’Eivissa amb un 9,1% i Menorca amb un 6,3%.