Connect with us

Actualitat

29 equips d’investigadors analitzen l’evolució de Manacor els darrers segles

Amb motiu de les Jornades d’Estudis Locals

Les X Jornades d’Estudis Locals de Manacor pretenen fomentar l’estudi d’aspectes relacionats amb la vida rural, els sistemes d’explotació agrícola i la producció cultural i material de la ruralia, així com els canvis radicals que ha sofert aquest àmbit els darrers segles. Per això “la modificació del paisatge agrari i la configuració de nous espais urbans són aspectes que s’analitzaran durant les X Jornades d’Estudis Locals”,explica Magdalena Salas, la directora del Museu d’Història de Manacor i una de les coordinadores de les X Jornades d’Estudis Locals de Manacor.

El marc temàtic d’enguany ha atret 29 investigadors o equips d’investigadors que fins aquest dissabte, dia 14, presentaran els seus estudis al Museu de Manacor. La ponència inaugural ha anat a càrrec de Nofre Fullana i ha duit per títol “L’agroecosistema manacorí al llarg dels darrers 150 anys. Evolució del paisatge com a expressió dels canvis en l’activitat agrària i la propietat de la terra (1860-2012)”. A més d’analitzar els canvis en el paisatge rural i urbà del municipi els participants parlaran també d’altres qüestions més vinculades al patrimoni manacorí. Estudis sobre l’orientació de les construccions i trames urbanes tradicionals, notes històriques sobre racons rurals del municipi com l’hort dels Magallons, estudis sobre la capacitat de la xarxa de torrents, investigacions sobre els sistemes de vigilància costanera durant la Guerra Civil i la II Guerra Mundial, estudis sobre els orígens de la guàrdia municipal, sobre els molins fariners i paperers de la vall de la Nou, anàlisis dels goigs de Sant Antoni o estudis sobre les madones en l’obra d’Antoni M. Alcover, i un llarg etcètera formen part del programa de les X Jornades d’Estudis Locals de Manacor. Així es presentaran un total de 29 comunicacions que “animen a mantenir viva aquesta curiositat pels estudis locals i per la cultura en general”, destacà la regidora de Cultura i Turisme, Antònia Llodrà.

La ponència inaugural ha anat a càrrec de Nofre Fullana i ha duit per títol “L’agroecosistema manacorí al llarg dels darrers 150 anys. Evolució del paisatge com a expressió dels canvis en l’activitat agrària i la propietat de la terra (1860-2012)”

Les Jornades d’Estudis Locals de Manacor són una cita bianual que es manté vigent des de fa 18 anys per iniciativa de l’Ajuntament de Manacor.

Són tendència