Connect with us

Actualitat

Manacor recupera el cant de panades

Grups de salers mantenen viva aquesta tradició vinculada a les festes de Pasqua

A Porto Cristo la recuperació és una realitat des de fa uns quants anys i per això avui dia els salers són una tradició viva en molts punts del municipi.

Segons va descriure Antoni M. Alcover al seu diccionari els salers són “cadascun dels joves que el dia de Pasqua van de casa en casa cantant i sonant per captar panades”. Aquesta tradició s’ha mantingut viva al nucli de Son Macià, on els joves no han deixat mai de cantar i demanar panades el dia de Pasqua. A Manacor, els salers sortiren pels carrers de la ciutat al manco fins al 1926. L’any passat, o sigui més de vuitanta anys més tard, un grup d’entusiastes de la cultura i la música popular aconseguiren el repte de recuperar el cant de panades a la ciutat de Manacor. A Porto Cristo la recuperació és una realitat des de fa uns quants anys i per això avui dia els salers són una tradició viva en molts punts del municipi.

L’any passat diferents persones vinculades al col·lectiu d’Amics de l’Escola Municipal de Mallorquí i a l’Agrupació sa Torre, juntament amb molts altres voluntaris recuperaren i assajaren les antigues melodies que canten els salers. I una vegada acabada la processó de l’Encontre, el diumenge de Pasqua, els diferents grups de salers del municipi han sortit a cantar i a demanar panades. A Manacor i a Porto Cristo l’itinerari ha estat urbà, els músics i els cantaires han recorregut diferents carrers tot demanant panades i confits a les diferents cases. A Manacor els músics també han fet una aturada especial a la residència de la tercera edat, on molts dels padrins i padrines han recordat els cants. A Son Macià la ruta dels salers també ha passat per fora vila, tot cantant alguns dels versos més característics del cant de sales al municipi de Manacor. Tot seguit reproduïm algunes de les estrofes del cant de sales.

Noltros estarem contents
i això bé ho podeu pensar panada mos heu de dar d’això no us faceu dolents.

I ara diran es salers: -Panada mos han donada això és una gent honrada que no ho poden ser més.

Panada mos heu de dar, plena i afavorida:
si deis que no és beneïda noltros menam s’escolà.

Duim sa botella i es flasco per pagar la caritat,
amb salut i amistat
vegem ses festes de Pasco.

Amb arribar a sa carrera

mos hi solem aturar demanam si pot entrar es salers i sa bandera.

Noltros som com a germans n’hi ha de petits i grossos
si mos dau panada amb ossos la donarem a n’es cans.

Són tendència

© 2022 defrancdigital.com