Connect with us

Actualitat

“Quan el vàter perd aigua pot fer pujar la factura uns 47 euros cada mes”

Manacor celebra el Dia Mundial de l’Aigua amb una xerrada informativa sobre la necessitat d’estalviar-ne

L’aigua és un element de vital importància per l’ésser humà i també per a la majoria d’activitats de la vida diària. Per això l’Empresa de Serveis del Municipi de Manacor, la SAM, amb motiu del Dia Mundial de l’Aigua va celebrar una xerrada informativa per donar a conèixer les iniciatives que encapçala la SAM per millorar la gestió de l’aigua i per informar tota la població de les mesures que entre tots podem adoptar per aconseguir un estalvi efectiu d’aigua. La bioquímica Núria Gayà, que forma part del programa Joves Qualificats, va ser l’encarregada d’impartir la conferència. A més de desenes de veïnats i veïnades, a l’acte hi assistiren la presidenta de la SAM, Maria Antònia Sansó; el vicepresident, Joan Sagrera; i els regidors Antoni Sureda i Cristina Capó. Maria Antònia Sansó va destacar que “la principal prioritat ha estat modernitzar tota la xarxa i eliminar les fuites, que eren del 60% i ara aconseguim estalviar cada dia un milió de litres d’aigua”. “Ara que hem aconseguit un estalvi efectiu volem iniciar una campanya de conscienciació per fer un bon ús d’un recurs tan valuós com és l’aigua”, va concloure Sansó abans de donar la benvinguda als assistents.

De fet la SAM s’encarrega de tot el cicle de l’aigua, i això implica l’extracció de l’aigua dels cinc pous que abasteixen Manacor, l’abocament de l’aigua als dipòsits i a la xarxa d’aigua de consum, la recollida de l’aigua bruta a través del clavegueram i de tot el procés de depuració. Pel que fa a l’aigua de consum des de la SAM informaren que s’aboca més aigua a la xarxa de la que es factura “perquè hi ha fuites dins els habitatges, perquè encara n’hi ha algunes a la xarxa pública i perquè molts comptadors que encara no s’han canviat no marquen les lectures de consum correctament”.

L’aixeta de la cuina gasta entre 11 i 12 litres cada minut i el rentaplats gasta una mitja de 33 litres. Per això es recomanà escurar amb les piques plenes i l’aixeta aturada o no posar el rentaplats en marxa si no està ple

En aquest sentit durant la xerrada s’explicà que “quan el vàter perd aigua es poden arribar a tudar 1.500 litres cada dia i això pot fer pujar la factura uns 47 euros cada mes”. A més des de la SAM s’insistí en “no utilitzar el vàter com una paperera, les tovalloletes humides s’ajunten, formen cordes que s’enreden per les aspes de les depuradores, les aturen i l’aigua no es pot depurar bé”. A més també es donaren algunes dades com que l’aixeta de la cuina gasta entre 11 i 12 litres cada minut i el rentaplats gasta una mitja de 33 litres. Per això es recomanà “escurar amb les piques plenes i l’aixeta aturada o no posar el rentaplats en marxa si no està ple”. Per promoure l’estalvi també s’informà que “els electrodomèstics amb certificats d’eficiència energètica són més cars però poden reduir fins a la meitat el consum d’aigua i energia, per la qual cosa solen sortir a compte i en el cas dels electrodomèstics convencionals hem d’intentar utilitzar els programes eco i els més llargs, que són els que gasten menys aigua i energia”.

Segueix llegint
Publicitat
Feu clic per comentar la notícia

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Són tendència