Connect with us

Actualitat

Manacor vol el soterrament total o parcial de l’estesa elèctrica que Red Eléctrica vol construir fins Artà

Aquesta setmana s’ha celebrat una trobada que ha reunit els representants de l’Ajuntament de Manacor, els integrants de la Plataforma en Defensa del Llevant, particulars afectats i a la qual també han assistit els representants de l’Ajuntament de Sant Llorenç

L’empresa Red Eléctrica preveu construir una nova estesa elèctrica de 220 kilovolts entre Manacor i Artà. L’empresa controla el transport de l’energia elèctrica a l’Estat i ha presentat un avantprojecte per construir aquesta línia i ampliar les estacions elèctriques dels Bessons, a Manacor, i la d’Artà. La futura línia ha de servir per a reforçar la connexió amb Menorca però tant els particulars afectats com els representants polítics de l’Ajuntament de Manacor estan d’acord que “l’avantprojecte de la nova estesa elèctrica té de més de vint-i-quatre quilòmetres de llargària i s’ha presentat sense cap alternativa que redueixi l’impacte que pot suposar per les zones de protecció de jaciments arqueològics, els boscos, els alzinars i les àrees naturals protegides properes al traçat de la línia elèctrica”.

Aquesta setmana s’ha celebrat una trobada que ha reunit els representants de l’Ajuntament de Manacor, els integrants de la Plataforma en Defensa del Llevant, particulars afectats i a la qual també han assistit els representants de l’Ajuntament de Sant Llorenç. Durant la reunió s’han compartit les preocupacions que genera l’avantprojecte i s’ha posat en comú el coneixement sobre aquest document que tenen els particulars i els consistoris. Per això des de l’Ajuntament de Manacor “lamentam que en l’avantprojecte no s’inclogui una relació de finques o parcel·les afectades i per això és molt complicat per a molta gent interessada comprovar si el projecte afecta o no la seva propietat”, expliquen des del consistori.

El govern municipal de Manacor diuen que “no podem estar d’acord amb un avantprojecte que ni tan sols presenta solucions o traçats alternatius per reduir el seu impacte damunt el paisatge i el medi ambient”

Durant la reunió s’ha anunciat que l’equip de govern de l’Ajuntament de Manacor presentarà al·legacions amb la intenció “que l’empresa plantegi el soterrament total o parcial de l’estesa elèctrica”. Els representants dels tres partits polítics que formen el govern municipal convenen que “no podem estar d’acord amb un avantprojecte que ni tan sols presenta solucions o traçats alternatius per reduir el seu impacte damunt el paisatge i el medi ambient”. A més “tal com ens han fet arribar els afectats, algunes torres elèctriques del nou projecte se situen tan aprop d’habitatges que contradiu el propi estudi d’impacte ambiental de l’avantprojecte”, expliquen des de l’Ajuntament.

Per altra banda, l’Ajuntament presentarà, a partir d’estudis d’impacte ambiental i altres informes tècnics municipals, les al·legacions corresponents als projectes de l’estesa elèctrica i a l’ampliació de la subestació dels Bessons. Els tècnics, de fet, apunten que l’estudi d’impacte ambiental que inclou l’avantprojecte de la nova línia “hauria d’incloure diverses alternatives relatives al soterrament total o parcial de la línia elèctrica” i el mateix informe afegeix que “des del punt de vista d’afecció al paisatge, les entrades i sortides de les subestacions, són alguns dels espais on més justificat seria soterrar línies”. A més el mateix estudi d’impacte ambiental “ha d’incloure una comparativa que permeti veure la diferència de dimensions entre els suports retirats i els nous que s’instal·laran”, una documentació que no existeix a l’avantprojecte.

Són tendència