Connect with us

Actualitat

Bel Febrer: “No estam satisfets amb la sentència, però hem d’assumir les decisions judicials”

Per la seva part, Catalina Riera també ha volgut aclarir que en cap cas han volgut amagar la sentència als manacorins sinó que abans volien poder explicar d’on agafaran els doblers per fer-li front

En una roda de premsa extraordinària, la batlessa de Manacor, Catalina Riera acompanyada per la regidora d’urbanisme, Bel Febrer i  el técnic juridic d’urbanisme, Joan Antoni Salom han volgut explicar la sentència que obliga al consistori a pagar 6 milions d’euros per una zona verda de 4.000 m².

Primer, la regidora ha mostrat la seva insatisfacció amb aquesta decisió però ha reconegut que la sentència de Torre Florida, que era favorable a l’Ajuntament no fou cap “fita”. “Cada zona té unes circumstàncies i temps diferent; en matèria urbanística cap sentència té caràcter extensiu” ha recolzat el tècnic municipal.

Així, la resolució d’aquesta sentència pondera la zona de Son Fangos afectada com una zona d’aprofitament urbà de planta baixa i 4 plantes i també valora el terreny amb el preu del mercat de l’any 2007; any en el qual va començar el judici. “Així, s’han valorat els terrenys amb els preus de la bombolla immobiliària, uns preus desorbitats”; ha explicat Salom.

A això, cal afegir que aquesta sentència s’ha dictat en relació a la llei del sòl del 1998. Una mesura que ha taxat la zona amb un preu desfavorable per a l’Ajuntament.

“En matèria urbanística cap sentència té caràcter extensiu”, segons Joan Antoni Salom.

Aquestes dues, són les principals característiques que han provocat un cost tan elevat per l’Ajuntament i també les dues diferències principals amb el cas de la Torre Florida; una zona, que contràriament a la de Son Fangos, fou ponderada amb una altura de planta baixa i 1 planta i regida per un preu de mercat del 2012, en plena crisi econòmica.

Aquesta sentència s’ha dictat en relació a la llei del sòl del 1998. Una mesura que ha taxat la zona amb un preu desfavorable per a l’Ajuntament

La llei de sòl obliga que hi hagi 5 m² de zona verda per cada habitant. Les normes subsidiàries de Manacor de l’any 80 consideraven una potencial població de més de 90.000 habitants; xifra que es va reduir l’any 2013 amb Catalina Riera com a regidora d’Urbanisme i que segons ella “ha fet que s’hagin d’expropiar moltes menys zones de les que s’haurien d’haver expropiat de no haver reduït la potencial població del municipi.”

La regidora d’urbanisme també ha volgut afegir que “és difícil dins urbà aconseguir més zones verdes sense res a canvi” i ha convidat a l’oposició a aportar solucions i no crítiques. “Si algun grup té una solució que nosaltres no hàgim vist estaria bé que l’exposessin” ha recriminat Febrer.

L’Ajuntament encara està pendent de dues sentències més a la mateixa zona, una valorada amb 1 milió d’euros i l’altra en 3,6 milions

En aquest sentit, Catalina Riera també ha titllat a Més-Esquerra de fer “una oposició molt trista” i ha assenyat que no van fer pública la sentència als mitjans perquè estan estudiant la manera de fer front a aquesta suma sense que afecti el pressupost d’enguany i als posteriors. “Volíem poder explicar com ho farem per pagar, però els grups municipals van rebre dos minuts després de jo un correu amb la sentència, així que ells si estaven informats.”

L’Ajuntament encara està pendent de dues sentències més a la mateixa zona, una valorada amb 1 milió d’euros i l’altra en 3,6 milions. De totes maneres, no descarta recórrer al Tribunal Constitucional per fer front a aquesta primera sentència que beneficia a la demandant particular, una ex arquitecta de l’Ajuntament manacorí.

L’Ajuntament de Manacor no descarta presentar un recurs al Constitucional

La regidora d’Urbanisme, Bel Febrer, ha explicat que “no es descarta presentar un recurs al Tribunal Constitucional, és una possibilitat que estudien els serveis jurídics”. Isabel Febrer ha afegit que des de l’Ajuntament “no estam gens satisfets amb aquesta sentència que no aplica la legislació que s’ha aplicat a la sentència dels terrenys de Torre Florida sinó que aplica una doctrina que calcula els preus dels terrenys tenint en compte l’alta edificabilitat que fins ara hi ha hagut a la ronda de Felanitx i, a més, té en compte els preus del 2007, quan encara estàvem en plena bombolla immobiliària”.

Des del departament d’Urbanisme, a més, han recordat que l’any 2012 es va plantejar rebaixar el sostre de població del municipi perquè les zones verdes dels nuclis urbans es calculen tenint en compte la població i corresponen cinc metres quadrats de zona verda per cada habitant.

Segueix llegint
Publicitat
Feu clic per comentar la notícia

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Són tendència