Connect with us

Artà

Una dona d’Artà obligada a retornar un habitatge a la seva sogra malalta d’Alzheimer

L’anciana no podia pagar-se la residència de gent gran mentre la seva nora llogava casa seva

La Secció Tercera de l’Audiència Provincial de Balears ha obligat a una dona a abandonar l’habitatge de la seva sogra malalta d’Alzheimer. Aquesta es l’havia cedit davant l’imminent desnonament de la seva, però finalment aquest no es va executar.

Els fets es remunten a 2012. L’anciana tenia un habitatge a Artà de la qual era titular del 100 per cent de l’usdefruit, però la propietat era dels seus dos fills al 50 per cent cadascun. Davant l’imminent desnonament per impagament del préstec hipotecari de la casa d’un d’ells, aquest es va traslladar amb la seva dona i fills –nets de l’anciana– a l’esmentat habitatge, amb l’única condició que paguessin les despeses i subministraments.

En el primer any la família va satisfer aquestes despeses però a partir de 2013 van deixar de pagar-los. Al març d’aquest any va morir el fill de l’anciana, i finalment no es va executar el deute hipotecari del seu habitatge original ja que la va cobrir la seva assegurança de vida.

No obstant això, la seva vídua i fills van continuar residint en l’habitatge de la padrina, malalta d’Alzheimer, que actualment viu en una residència per a gent gran.

El germà del mort va presentar una demanda de desnonament ja que la família disposava ja del seu habitatge original, amb la qual a més s’estaven lucrant mitjançant lloguer, mentre que la seva mare no podia pagar el cost de la residència de gent gran. Per això, el germà pretenia arrendar la casa i amb els guanys costejar la residència de la seva mare.

La família del mort es va oposar al·legant que havia realitzat unes obres que al seu parer compensaven les despeses no pagats i recordant que se’ls havia cedit de forma gratuïta. A més, els dos néts de l’anciana eren hereus cadascun en un 25 per cent de l’habitatge.

El Jutjat de Primera Instància número 2 de Manacor va desestimar la demanda però ara l’Audiència ha revocat la seva decisió i obliga a la nora i a un dels néts –l’altre ja no resideix en la casa– a abandonar l’habitatge i posar-la a disposició de l’anciana, amb advertència de desnonament

El Jutjat de Primera Instància número 2 de Manacor va desestimar la demanda però ara l’Audiència ha revocat la seva decisió i obliga a la nora i a un dels néts –l’altre ja no resideix en la casa– a abandonar l’habitatge i posar-la a disposició de l’anciana, amb advertència de desnonament.

Els magistrats de l’Audiència recalquen en la seva sentència que el mort i la seva família van ocupar l’habitatge “per una mera liberalitat dels seus parents i per la solidaritat que es desprèn en tota família” davant “la difícil situació per la qual passaven”.

El germà “els va permetre viure en aquesta residència perquè no es podia negar davant la situació que travessaven”, però “això no vol dir i no es pot considerar acreditatiu de la constitució d’un comodat”.

Per a la Sala, el fet que l’àvia consentís l’ocupació de l’habitatge en un primer moment no permet deduir sense més que aquesta liberalitat es mantingui a la seva nora i néts, sobretot quan disposen ara de casa.

Per a l’Audiència Provincial, la tinença per part de la vídua i el fill del mort “no es recolza en cap títol” sinó que hi va haver “una simple tolerància inicial” i ara “la possessió presenta caràcters d’abusiva, en trobar-la usufructuària en una residència, malalta d’Alzheimer i sense poder pagar la mateixa amb els fruits que podria obtenir mitjançant l’arrendament d’aquesta propietat “.

A més, els magistrats subratllen que l’anciana la va cedir “podent recuperar-la en qualsevol moment i més davant d’una situació de necessitat” i que la vídua ha incomplert les obligacions de pagament de les despeses ordinàries.

Són tendència