Connect with us

Societat

El pa de pagès, les tomàtigues de ramellet, la sobrassada i les galetes d’oli són els productes més consumits per les famílies mallorquines

El preu de les tomàtigues de ramellet, pels niguls

Un estudi ha analitzat els hàbits de consum dels mallorquins

Segons un estudi elaborat per la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca del Govern de les Illes Balears, el 91 % de les famílies de Mallorca amb infants escolaritzats consumeix pa de pagès i tomàtigues de ramellet com a mínim un cop a l’any. Aquest és el producte balear més consumit pel grup enquestat, seguit de la sobrassada (88 %), les galetes d’oli (87 %), les panades (86 %) i les patates de sa Pobla (82 %). Amb aquest estudi s’han volgut conèixer les preferències i l’actitud d’aquest grup de població envers els aliments de les Illes Balears.

Dels productes de forn, els cocarrois i els robiols segueixen el pa moreno, les galetes d’oli i les panades, amb el 72 % de famílies que els consumeixen almanco un cop a l’any. El llonguet el consumeixen el 58 % dels enquestats, i el gató, el 56 %. Pel que fa a les fruites i verdures, darrere les tomàtigues de ramellet i les patates de sa Pobla apareixen el meló d’eriçó, amb el 71 % de famílies que afirmen que el consumeixen, i les figues seques, amb el 39 %. Respecte a la carn, a banda de la sobrassada, un 70 % de les famílies consumeix botifarró un cop a l’any, el 68 %, porcella, i el 50 %, camaiot. La pesca és el grup menys consumit: un 42 % menja llampuga, un 32 % gerret i un 31 % jonquillo. Finalment, pel que fa als condiments, un 47 % consumeix pebre bord mallorquí i un 34 % flor de sal.

La pesca és el grup menys consumit: un 42 % menja llampuga, un 32 % gerret i un 31 % jonquillo

A banda del consum, l’estudi ha analitzat la compra de les famílies. Dels aliments amb denominació d’origen protegida (DOP) i indicació geogràfica protegida (IGP), el més comprat és l’Oli de Mallorca (76 %), seguit, per aquest ordre, del Formatge Mahón-Menorca (74 %), la Sobrassada de Mallorca (70 %), l’Ensaïmada de Mallorca (69 %) i l’Ametlla de Mallorca (41 %). Pel que fa a les begudes alcohòliques, es consumeixen més les Herbes de Mallorca (34 %) que el Palo de Mallorca (7 %). Quant als vins, les famílies es decanten per la Denominació d’Origen Binissalem (26 %), seguits del Vi de la Terra Mallorca i la Denominació d’Origen Pla i Llevant (el 13 €).

Si es compara l’actitud de les famílies amb fills escolaritzats amb el conjunt de la població de Mallorca, es desprèn de l’estudi que els primers tenen més preferència pels aliments de les Illes Balears. També consumeixen més oli, sobrassada, ensaïmada, oliva i ametlla de Mallorca però menys vins i altres begudes alcohòliques. A més, atribueixen més importància a la frescor, la qualitat i al producte ecològic i menys al preu, la presentació o la marca.

Són tendència